Poliţia rusă şi Kremlinul au anunţat miercuri deschiderea unei anchete, în urma furtului unor echipamente care se aflau la bordul unui avion militar menit să devină post de comandament în cazul unui conflict atomic, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a catalogat acest incident drept o ”situaţie de urgenţă” şi a reclamat măsuri ”pentru ca asta să nu se mai repete”.

Ministerul de Interne al regiunii Rostov-pe-Don (sud) a anunţat într-un comunicat că a primit o sesizare cu privire la un furt pe un aerodrom aparţinând unei întreprinderi în oraşul Taganrog.

Autorităţile anunţă că s-a furat material în valoare de ”peste un milion de ruble” (11.200 de euro) dintr-un avion de tip Iliuşin Il-80, fără să facă vreo precizare cu privire la natura materialului furat.

Agenţia rusă de presă Interfax a anunţat anterior, citând surse anonime, că material radio a dispărut de la bordul avionului, care se afla în reparaţii de la începutul lui 2019.

Potrivit postului rus REN-TV, 12 persoane au fost interogate de poliţie, iar hoţii au lăsat amprente în urma lor.

Contactate de AFP, Ministerul rus de Interne şi întreprinderea publică Beriev - unde a avut loc furtul - nu au dorit să comenteze.

Conceput în epoca sovietică, în anii '80, acest avion de tip Il-80 este menit să servească drept centru de comandament în zbor şi refugiu al unor oficiali de rang înalt - inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin - în cazul unui război nuclear.

Concepută să reziste unei unde de şoc atomic, aeronava nu are hublouri şi are geamuri doar în cockpit.

Presa rusă scrie că Rusia deţine numai patru avioane de acest tip.

Supranumite ”avioanele ultimei judecăţi”, ele au ca echivalent în Statele Unite avionul de tip E-4B Nightwatch, construit de către Boeing.

În octombrie, o sursă din cadrul industriei aeronautice declara agenţiei publice ruse de presă Tass că se prevede ca aceste avioane de tip Il-80 să fie înlocuite cu avioane de tip Il-96-400M ale aceluiaşi constructor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.