Kremlinul a dezminţit luni după-amiază orice implicare într-o presupusă încercare de asasinare a premierului muntenegrean, Milo Djukanovic, precum şi într-un complot de organizare a unei lovituri de stat în Muntenegru, pentru a pune capăt aderării ţării la NATO. Dezminţirea vine după ce autorităţile muntenegrene i-au acuzat pe naţionaliştii ruşi de organizarea unei lovituri de stat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Desigur că noi dezmintem în mod categoric posibilitatea implicării unui oficial în organizarea unor activităţi ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peşkov.

Un procuror special muntenegrean a anunţat duminică noaptea că ”naţionaliştii ruşi” sunt în spatele unei tentative de a-l asasina pe premierul Milo Djukanovic. Iniţial, autorităţile muntenegrene au acuzat forţele paramilitare sârbe de încercarea declanşării unei lovituri de stat în Muntenegru.

Magistratul Milivoje Katnici a explicat că premierul prooccidental urma să fie ucis de un lunetist profesionaist. Apoi, puciştii urmau să legislativul, pentru a aduce la putere un executiv propus.

Însă nu există deovezi că statul rus s-ar fi aflat în spatele complotului.

“Nu avem dovezi că statul rus este implicat în vreun fel […], dar avem dovezi că doi naţionalişti din Rusia sunt printre organizatori”, potrivit lui Katnici.

Magistratul a precizat că omologul său sârb a avut persoanele respective “sub supraveghere” şi le-a împiedicat să îşi ducă la capăt complotul. 

“Aceste persoane nu mai sunt pe teritoriul Serbiei. Nu ştiu unde sunt acum, în Rusia sau în altă parte”, a declarat Katnici.

Autorităţile muntenegrene au arestat circa 20 de oameni pe 16 octombrie, în ziua alegerilor din Muntenegru. Iniţial, suspecţii au fost identificaţi drept membri ai grupărilor paramilitare sârbe.

Între timp, anchetatorii au determinat că este vorba de cetăţeni sârbi şi muntenegreni, dintre care 14 persoane sunt încă în arest.

De când şi-a declarat independenţa de Serbia, Muntenegru s-a apropiat în ultimii zece ani de UE şi NATO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.