Rusia a început retragerea trupelor de ”menţinerea păcii” din Nagorno Karabah, anunţă miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit RIA Novosti, confirmând informaţii în acest sens ale presei azere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această retragere intervine la şapte luni după ce Azerbaidjanul a recucerit această enclavă separatistă azeră controlată timp de 30 de ani de către separatişti armeni.

Militari ruşi au fost desfăşuraţi în Nagorno Karabah în toamna lui 2020, când un război de şase săptămâni a avut loc între armata azeră şi separatişti armeni susţinuţi de Erevan în vederea preluării controlului acestui teritoriu, soldat cu 6.500 de morţi.

Acest război s-a soldat cu o înfrângere usturătoare a forţelor armene, care au fost nevoite să cedeze teritorii importante.

Rusia a desfăşurat atunci o forţă de menţinere a păcii alcătuită din 2.000 de militari, pentru a impune o respectare a unui armistiţiu şi retragerea trupelor separatiste din teritoriile pierdute.

În septembrie 2023, Azerbaidjanul a purtat o nouă ofensivă-fulger şi a cucerit întregul Nagorno Karabah - fără ca forţele ruse să intervină -, punând astfel capăt celor 30 de ani de conflict în vederea obţinerii controlului enclavei.

EXOD MASIV

Armenia a denunţat atunci aprig inacţiunea aliatului său rus, considerat mult timp un arbitru tradiţional în Caucaz, iar apoi s-a apropiat de Occident.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Rusia au încercat ulterior să joace rolul de mediatori în vederea semnării unui tratat de pace care să rezolve disputele teritoriale dintre Baku şi Erevan, însă negocierile nu dau semne de vreun progres concret.

Baku revendică opt sate deţinute de Armenia şi cere să se înfiinţeze un culoar terestru care să traverseze regiunea armeană Siunik (sud), care să lege Azerbaidjanul de enclava azeră Nahicevan şi de Turcia, aliatul său.

La rândul său, Erevanul cere enclava Arţvaşen - Başkend în azeră -, situată în interiorul teritoriului azer, controlată de Baku din anii '90, dar şi zonele cucerite de Azerbaidjan în cursul ultimilor trei ani, care se află în interiorul frontierelor armene.

După această recucerire completă, aproape toată populaţia armeană a regiunii - peste 100.000 de oameni - a fugit în Armenia.

Nagorno Karabah, cu populaţie majoritar armeană, autoproclamată Republica Arţah (Karabahul de Munte) în 1991, era revendicată de Azerbaidjan după ce Uniunea Sovietică (URSS) i-a făcut-o ”cadou” în 1921.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.