Ankara nu respectă acordurile ruso-turce cu privire la un armistiţiu în Siria şi nu face nimic pentru a ”neutraliza teroriştii” în regiunea rebelă Idleb, a acuzat miercuri Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia are ”obligaţia să neutralizeze grupările teroriste”, a subliniat Dmitri Peskov, evocând aceste acorduri încheiate în octombrie la Soci.

”Toate grupările bombardează trupele siriene şi efectuează acţiuni agresive împotriva instalaţiilor militare ruse”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

”Acest lucru este inacceptabil şi contrar acordurilor de la Soci”, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

El a dezvinovăţit forţele siriene care atacă, susţine el, ”terorişti şi nu civili”.

Tonul a urcat miercuri între Ankara şi Moscova, după mai multe zile marcate de confruntări sângeroase între forţe turce şi siriene în provincia rebelă Idleb (nord-vest), soldate cu uciderea a 14 militari turci în bombardamente ale forţelor lui Bashar al-Assad, susţinute de Rusia.

Regiunea Idleb este vizată teoretic de un acord de ”dezescaladare” între Ankara şi Moscova, însă Turcia şi-a consolidat în mod considerabil prezenţa militară în regiune.

Regimul lui Bashar al-Assad şi Rusia au înaintat împotriva grupărilor jihadiste şi rebele din Idleb în ultimele săptămâni.

Preşedintele turc recep Tayyip Erdogan a acuzat miercuri Rusia - într-o rară critică - de ”masacre” şi a denunţat într-un discurs ”promisiuni nerespectate”.

Un acord încheiat între Ankara şi Moscova în staţiunea balneară rusă Soci prevede o încetare a ostilităţilor la Idleb, însă a fost încălcat în mod repetat până a căzut complet.

Pe plan umanitar, aproape 700.000 de persoane au fugit din calea unei ofensive militare lansate în decembrie de regimul sirian şi aliatul său rus în vederea recuceririi regiunii Idleb.

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de refugiaţi de când a izbucnit, în 2011.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.