Ministerul de Externe al Kîrgîzstanului îşi îndeamnă cetăţenii să-şi amâne călătoriile nenecesare în Rusia, după atacul de la sala de concerte din Moscova care a fost atribuit imigranţilor din regiunea Asiei Centrale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentele au sporit sentimentul anti-imigranţi deja existent în Rusia, în special faţă de muncitorii din ţările predominant musulmane din Asia Centrală.

Un bărbat născut în Kîrgîzstan a fost plasat marţi în arest preventiv, fiind acuzat că a oferit cazare celor patru presupuşi atacatori, care sunt de origine tadjică. Cei patru şi alte trei persoane de origine tadjică suspectate de complicitate se află, de asemenea, în arest preventiv.

Organizaţia jihadistă Statul Islamic a declarat că este responsabilî pentru atac şi a publicat imagini video ale masacrului, în care a ucis 139 de persoane şi a rănit 182. Gruparea nu l-a identificat pe niciunul dintre atacatori.

Pe de altă parte, videoclipurile şi fotografiile difuzate online par să arate cum suspecţii au fost torturaţi de forţele de ordine după ce au fost prinşi. Kremlinul a refuzat să comenteze pe această temă, iar mulţi politicieni ruşi i-au lăudat pe agenţii de securitate implicaţi în arestări.

Sute de mii de persoane din Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan lucrează în Rusia, iar unii au declarat deja că a devenit mai dificil pentru ei să-şi desfăşoare viaţa aici. Unii pasageri, de exemplu, refuză să urce în taxiuri cu şoferi tadjici.

În avertismentul emis săptămâna aceasta, Ministerul de Externe din Kîrgîzstan îi îndeamnă pe cetăţeni să viziteze Rusia doar dacă este necesar şi, dacă o fac, să se asigure că au asupra lor toate documentele necesare în permanenţă şi să respecte ordinele legale ale poliţiei ruse.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.