Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat testul unei noi arme tactice de înaltă tehnologie, a anunţat vineri agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, în contextul în care negocieri cu privire la o ”denuclearizare” a peninsulei par să se afle într-un punct mort, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Kim Jong Un a supervizat testul unei noi arme tactice ultramoderne la Academia Naţională de Şţiinţe a Apărării”, a anunţat agenţia oficială de presă. KCNA a precizat că testul a fost încununat de succes, dar nu a precizat natura armei testate.

Această armă, care a fost dezvoltată într-o perioadă îndelungată ”contribuie la construirea unei apărări invulnerabile a ţării noastre şi la consolidarea puterii de luptă a armatei poporului nostru”, scrie agenţia.

Potrivit KCNA, Kim însuşi şi-a exprimat ”marea satisfacţie” şi a declarat că testul constituie ”o cotitură decisivă în consolidarea puterii de luptă a forţelor noastre armate”.

Preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong Un s-au întâlnit în iunie, într-un summit istoric, în Singapore, care a condus la acord vag cu privire la o ”denuclearizare” a peninsulei coreene.

PROGRESE ÎNCETE

În urma acestui summit, Nordul s-a abţinut de la a proceda la noi teste balistice sau nucleare, a desfiinţat o instalaţie de testare a rachetelor şi a promis că, dacă Statele Unite acceptă concesii, îşi va desfiinţa principalul complex nuclear.

Însă progresele au fost încete, iar cele două ţări se acuză reciproc de faptul că nu şi-au onorat promisiunile.

Trump speră să se întâlnească din nou cu Kim la începutul lui 2019.

O întâlnire între şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi mâna dreaptă a lui Kim Jong Un Kim Yong Chol, prevăzută la New York săptămâna trecută, a fost amânată. Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a declarat că liderii nord-coreeni au amânat întâlnirea deoarece ”ei nu erau pregătiţi”.

Trump a dat asigurări marţi că Statele Unite sunt ”perfect la curent” cu existenţa unor instalaţii de rachete balistice nord-coreene prezentate ca secrete într-un studiu recent.

Studiul a fost publicat de cerecetători de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), un cerc de reflecţie de la Washington.

Aceste informaţii ”sunt inexacte”, ”nu este nimic nou şi nimic din toate astea nu este anormal”, a declarat Trump pe Twitter, denunţând ”alte Fake News”.

Suspendarea de către Phenian a testelor sale nucleare şi a tirurilor de rachete balistice a permis evoluţii diplomatice rapide, inclusiv trei summituri între Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Această suspendare a fost lăudată repetat de Trump.

O eventuală reluare a unor asemenea teste ar genera îndoieli puternice cu privire la viitorul procesului de ”denuclearizare” a peninsulei.

”TACTICE”

Folosirea termenului ”tactice” de către KCNA sugerează că testul anunţat vineri nu a implicat rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau vreun dispozitiv nuclear şi nu există vreun indiciu care să arate că utilizarea unor echipamente de acest fel ar fi fost detectată prin mijloace de observare în Coreea de Sud.

În discuţiile sale cu Washingtonul, Phenianul cere ca sancţiunile care-i sunt impuse din cauza programelor sale nuclear şi balistic să fie relaxate. Însă Statele Unite consideră că acste sancţiuni este necesar să rămână în vigoare până când Nordul îşi finalizează o ”denuclearizare definitivă şi verificată”.

Un expert din cadrul Federaţiei americane a oamenilor de ştiinţă, Adam Mount, a îndemnat la prudenţă după publicarea articolului KCNA.

”Acest lucru ne aminteşte că pauza (Coreei de Nord) în teste de rachete este voită, parţială şi poate înceta fără avertisment, în cazul în care nu este codificată explicit”, a declarat el într-un mesaj postat pe Twitter.

Profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii nord-coreene de la Seul a declarat că anunţul Coreei de Nord al acestui test al unei noi arme este ”un semnal transmis Statelor Unite înaintea unor discuţii la nivel înalt cu privire la faptul că răbdarea sa a început să se termine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.