Liderul nord-coreean Kim Jong Un a denunţat serviciile de sănătate din ţara sa şi i-a criticat pe conducătorii acestora, pe care i-a catalogat ”leneşi şi iresponsabili”, a anunţat marţi agenţia oficială de presă KCNA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sărăcită şi izolată, Coreea de Nord, vizată de multiple sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU din cauza programului său de înarmare nucleară, suferă de penurii alimentare cronice şi are servicii de sănătate defectuoase, potrivit organismelor internaţionale de ajutorare.

Spitalelor le lipsesc medicamente, echipament şi personal calificat.

În contextul în care Phenianul îşi proclamă adesea dorinţa de a oferi o viaţă mai bună cetăţenilor săi, Kim a criticat ferm sistemul de sănătate, într-o vizită într-o fabrică de echipamente medicale.

”Unele sectoare au făcut progrese enorme în ultimii ani”, a declarat el, citat de KCNA, ”însă nu este cazul sectorului public al sănătăţii, care a devenit tot mai pasiv”.

Partidul Muncitorilor, unic, a insistat asupra necesităţii îmbunătăţirii serviciilor de sănătate, însă ”conducătorii s-au arătat leneşi şi iresponsabili”, a declarat Kim, citat de KCNA.

În versiunea coreeană, el i-a mustrat pentru că ”au hibernat mult timp” şi a adăugat că ”animalele hibernează doar o dată pe an, dar sectorul sănătăţii se ascunde şi hibernează de ani de zile, ţipând sloganuri goale”.

Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) a relevat anul acesta într-un raport ”lipsa de echipamente medicale esenţiale, medicamente, echipamente terapeutice şi competenţe profesionale limitate”. De asemenea, apa, electricitatea şi căldura sunt furnizate în mod neregulat în numeroase instituţii.

După summitul său cu preşedintele american Donald Trump, pe 12 iunie, în Singapore, Kim a pus accentul asupra dezvoltării economice, vizitând instalaţii industriale şi fanrici în toată ţara.

Coreea de Nord cere să i se ridice sancţiunile impuse, însă Washingtonul îndeamnă comunitatea internaţională să menţină o presiune maximă asupra ei, pentru a o obliga să renunţe la aresenalele sale atomice.

În urma mai multor tiruri de rachete balistice şi unui test nuclear, anul trecut, Kim a anunţat încheierea dezvoltării capacităţilor nucleare şi a declarat că dezvoltarea economică este noua sa prioritate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.