Coreea de Nord nu va ezita să riposteze cu arme atomice dacă va fi chiar şi numai "provocată" cu arme nucleare, a declarat liderul său Kim Jong Un, potrivit unor comentarii relatate joi de presa de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit AFP, Washingtonul, Seulul şi Tokyo au reacţionat imediat într-o declaraţie comună, îndemnând Phenianul să "înceteze noi provocări şi să accepte apelul (lor) de a se angaja într-un dialog substanţial fără condiţii prealabile".

În cadrul unei întâlniri între oficiali americani şi sud-coreeni la sfârşitul săptămânii trecute, Washingtonul şi-a reafirmat "angajamentul de neclintit" faţă de Seul, bazându-se pe forţa sa de descurajare, inclusiv pe cea nucleară.

Orice atac nuclear al Phenianului împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor săi ar duce la "sfârşitul regimului" din Coreea de Nord, a avertizat Washingtonul la acea vreme.

Un submarin american de atac nuclear, USS Missouri, a sosit de asemenea duminică în portul sud-coreean Busan.

Phenianul a reacţionat a doua zi prin testarea rachetei balistice intercontinentale (ICBM) Hwasong-18, cea mai puternică din arsenalul său şi probabil capabilă să atingă întregul teritoriu american, într-un avertisment clar adresat Washingtonului.

Marţi, Washingtonul, Seulul şi Tokyo au activat un sistem de schimb de date în timp real privind lansările de rachete nord-coreene, iar forţele militare din cele trei ţări aliate au efectuat miercuri manevre comune, inclusiv bombardiere americane.

Într-o declaraţie separată de joi, sora influentă a lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a denunţat decizia Consiliului de Securitate al ONU de a dezbate ultima lansare de rachetă Hwasong-18 a Coreei de Nord, afirmând că testul a fost o manifestare a dreptului inerent al Phenianului la autoapărare.

"Apariţia frecventă a armelor nucleare americane" în Coreea de Sud "vizează în mod clar Republica Populară Democrată Coreeană şi este cauza principală a escaladării situaţiei regionale", a afirmat din nou Kim Yo Jong, folosind numele oficial al Coreei de Nord.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.