Coreea de Nord este pregătită să îşi mobilizeze forţele de descurajare a războiului nuclear şi este ”pe deplin pregătită pentru orice confruntare militară” cu Statele Unite, a declarat liderul nord-coreean, Kim Jong-un, relatează agenţia de presă de stat KCNA, citată de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim a subliniat că ameninţările nucleare din partea SUA cer Coreei de Nord să îşi realizeze ”sarcina istorică urgentă” de a-şi consolida autoapărarea.

SUA au denaturat exerciţiile militare regulate ale Coreei de Nord drept provocări, a adăugat el.

Declaraţiile lui Kim Jong-un au fost făcute în cadrul unui eveniment de aniversare a Războiului Coreean şi vin pe fondul îngrijorării că Phenianul ar putea pregăti un al şaptelea test nuclear.

De asemenea, Kim a făcut referire la informaţiile potrivit cărora Coreea de Sud are în vedere activarea unui plan de contracarare a ameninţării nucleare nord-coreene prin organizarea de lovituri de precauţie în cazul unui atac iminent.

Aşa-numita strategie ”lanţ de ucidere” (”Kill Chain”), elaborată pentru prima dată în urmă cu un deceniu, solicită atacuri preventive împotriva rachetelor Phenianului şi, eventual, a leadershipului său superior.

Unii analişti au avertizat că Pheanianul îşi asumă propriile riscuri şi ar putea alimenta o cursă a înarmărilor.

În cadrul festivităţilor de Ziua Victorie, Kim a spus că guvernul şi armata preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol vor fi ”şterse” dacă vor efectua lovituri preventive.

SUA au avertizat luna trecută că Phenianul ar putea efectua oricând un astfel de test. Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a fost în 2017. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în peninsula coreeană.

Reprezentantul special al SUA în Coreea de Nord, Sung Kim, spune că Phenianul a testat un număr fără precedent de rachete în acest an, respectiv 31, faţă de cele 25 testate pe parcursul ultimului an record, 2019.

În iunie, Coreea de Sud a răspuns testelor Coreei de Nord şi a lansat opt rachete proprii.

Deşi războiul din Coreea din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, Coreea de Nord îl revendică drept o victorie împotriva SUA. Celebrările anuale de ”Ziua Victoriei” sunt marcate de parade militare, artificii şi dans.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.