Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit sâmbătă, la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a fost întâmpinat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat agenţia de presă de stat Tass, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim, care efectuează prima sa călătorie externă în Rusia de la începutul pandemiei Covid-19, a sosit pe aeroportul Knevici din Vladisvostok de la Komsomolsk- pe-Amur, unde a vizitat o fabrică rusă de avioane de vânătoare.

Potrivit Reuters, la Knevici, liderul nord-coreean a inspectat bombardierele strategice ruseşti cu capacitate nucleară şi rachetele hipersonice 'Kinjal', însoţit de ministrul apărării al preşedintelui Vladimir Putin.

Şoigu i-a arătat apoi lui Kim bombardierele strategice ale Rusiei - Tu-160, Tu-95 şi Tu-22M3 - care sunt capabile să transporte arme nucleare.

"Poate zbura de la Moscova până în Japonia şi înapoi", i-a spus Şoigu lui Kim despre unul dintre avioane.



Kim a întrebat despre modul în care rachetele au fost lansate din avion. Un oficial rus i-a spus că bombardierele strategice sunt una dintre părţile cheie ale forţelor nucleare ale Rusiei.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Kim Jong-un va asista la o "demonstraţie" a Flotei ruseşti din Pacific la Vladivostok. În acest mare oraş de la marginea Rusiei, în apropiere de frontierele chineză şi nord-coreeană, Kim Jong-un ar urma să viziteze, de asemenea, "Universitatea Federală din Extremul Orient şi anumite instalaţii ale Academiei de Ştiinţe a Rusiei, ale cărei laboratoare lucrează în domeniul biologiei marine", a explicat Putin la televiziunea rusă.

Preşedintele rus şi liderul nord-coreean s-au întâlnit, miercuri, la cosmodromul Vostocini, la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova. Kim l-a invitat pe Putin să viziteze Coreea de Nord în curând, dar nu a fost semnat niciun acord între cele două ţări, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Au fost date publicităţii puţine detalii despre discuţii, dar s-a spus că Rusia ar căuta muniţie nord-coreeană, în ciuda sancţiunilor ONU care interzic tranzacţiile cu arme cu regimul lui Kim. La rândul său, liderul nord-coreean este interesat de tehnologia militară şi aerospaţială rusă, inclusiv de ajutorul Rusiei în lansarea propriilor sateliţi de spionaj, precum şi de asistenţa tehnică pentru programul de rachete balistice al Phenianului. Coreea de Nord caută, de asemenea, ajutor alimentar şi umanitar din cauza penuriei de alimente care a început din cauza regimului său de izolare

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.