Kazahstanul votează duminică în alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit aşteptărilor, vor consolida controlul preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev asupra puterii şi vor finaliza remanierea elitei conducătoare, care a început după ce acesta şi-a asumat complet conducerea, anul trecut, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un mandat mai puternic îl va ajuta pe Tokayev să traverseze tulburările regionale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de daunele ulterioare aduse comerţului, investiţiilor şi lanţurilor de aprovizionare din fosta Uniune Sovietică.

Deşi a devenit oficial preşedinte în urmă cu trei ani, Tokayev, în vârstă de 69 de ani, a rămas în umbra predecesorului său şi fostul patron, Nursultan Nazarbayev, până în ianuarie 2022, când cei doi s-au separat pe fondul unei tentative de lovitură de stat şi al tulburărilor violente.

Tokayev l-a lăsat deoparte pe Nazarbayev, după ce a suprimat tulburările politice din ţara central-asiatică bogată în petrol şi i-a înlăturat pe un număr de asociaţi din funcţii de conducere în sectorul public, dintre care unii s-au confruntat ulterior cu acuzaţii de corupţie.

În timp ce Tokayev a remanierat guvernul, camera inferioară a Parlamentului, aleasă atunci când Nazarbayev avea încă puteri mari şi conducea partidul de guvernământ Nur Otan, nu urma să fie aleasă până în 2026, dar preşedintele a cerut un vot anticipat.

Spre deosebire de Nazarbayev, Tokayev a ales să nu conducă partidul de guvernământ, acum renumit Amanat, dar sondajele arată că este probabil să păstreze o majoritate confortabilă şi să formeze nucleul bazei sale de sprijin în legislativ, mai ales în absenţa unor partide de opoziţie puternice în alegeri.

Cu toate acestea, pentru prima dată în aproape două decenii, mai multe personalităţi ale opoziţiei candidează ca independenţi, o mişcare care poate permite unor critici guvernamentali să câştige un număr limitat de locuri.

Tokayev a spus că alegerile îi vor permite să înceapă implementarea planului său de reformare a ţării şi de a asigura o distribuţie mai echitabilă a bogăţiei sale petroliere.

Finalizarea tranziţiei politice va întări, de asemenea, controlul lui Tokayev în politica externă.

În ciuda faptului că a primit sprijinul Moscovei în timpul tulburărilor din 2022, el a refuzat să sprijine invadarea Ucrainei de către Rusia sau să recunoască anexarea unor teritorii ucrainene de către aceasta.

În acelaşi timp, Astana încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, vecinul său şi principalul partener comercial, cât şi cu Occidentul, care încearcă să izoleze Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.