Kazahstanul a abrogat vineri o lege care-i conferă o autoritate considerabilă fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev şi familiei sale, care a condus timp de 30 de ani cea mai mare ţară din Asia Centrală, epilogul unui proces legislativ şi politic de îndepărtare a clanului acestuia de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Într-o sesiune comună a Camerelor Parlamentului, deputaţii au adoptat (...) legea «privind anularea legii constituţionale (...) cu privire la primul preşedinte al Republicii Kazahstan”, potrivit agenţiei kazahe oficiale de presă Kazinform.

În virtutea legii ”primului preşedinte”, adoptată în 2000, Nursultan Nazarbaiev beneficia de importante prerogative politice, iar familia sa - care controlează porţiuni largi ale economiei - de imunitate judiciară.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Fostului preşedinte omnipotent - cunoscut pentru cultul personalităţii sale - i s-a retras titlul de ”şef al naţiunii” la câteva luni după ce capitala - redenumită Nur-Sultan în onoarea sa - şi-a reluat în septembrie 2022 vechiul nume, Astana.

Curtea Constituţională a invalidat miercuri această lege, în urma unui referendum de aprobare a legii, în iunie 2022, menită să dea pagina erei Nazarbaiev în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi.

În urma demisiei sale-surpriză, în martie 2019, Nursultan Nazarbaiev - făcut ”erou al poporului” - a continuat, împreună cu rudele sale, să joace un rol important.

Abrogarea acestei legi era de negândit în urmă cu un an, însă revolte în ianuarie 2022 - când manifestaţii paşnice împotriva creşterii preţului carburantului au degenerat în confruntări sângeroase între forţe de ordine şi civili, soldate cu 238 de morţi - au transformat peisajul politic.

Nursultan Nazarbaiev a fost acuzat de către manifestanţi de faptul că s-a îmbogăţit în mod considerabil, împreună cu clanul său, în detrimentul populaţiei, care se confruntă cu dificultăţi economice tot mai mari.

Din cauza acestei crize, actualul preşedinte Kasim-Jomart Tokaev, considerat mult timp omul lui Nursultan Nazarbaiev, l-a criticat pe fostul său mentor şi a îndemnat la debarasarea de regimul ”superprezidenţial”.

Mai multe rude ale lui Nazarbaiev, în vârstă de 82 de ani, au fost îndepărtate, în ultimele luni, din posturi de conducere.

Un apropiat al lui Nursultan Nazarbaiev, fostul premier Karim Masimov, fostul şef al serviciilor secrete, este judecat de înaltă trădare, acuzat de organizarea revoltelor din ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.