Preşedintele în exerciţiu al Kazahstanului, Kassim-Jomart TokaIev, a fost reales, duminică, în funcţie, potrivit rezultatelor provizorii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui exit poll al radioului şi televiziunii de stat, Kassym-Jomart Tokayev a câştigat 82,45% din voturi în această fostă republică sovietică unde au votat 69,43% din cele 12 milioane de alegători, conform primelor estimări ale Comisiei Electorale.

Niciun alt candidat nu depăşeşte 3,33% din voturi.

Bogat în resurse naturale şi situat la intersecţia unor rute comerciale importante, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie, când protestele împotriva preţurilor mari au escaladat în revolte, fiind înăbuşiet cu brutalitate. Bilanţ: 238 morţi. Ţara rămâne traumatizată de această criză şi, semn că tensiunile persistă, autorităţile au anunţat joi că au arestat şapte susţinători ai unui oponent în exil acuzaţi că ar ajutat o „lovitură de stat”.

Ajuns la putere în 2019, după demisia surprinzătoare a omnipotentului Nursultan Nazarbaiev, Kassim-Jomart TokaIev (69 de ani) a fost consideratmultă vreme considerat "omul" predecesorului său. Aceste alegeri se înscriu în lunga tradiţie a sondajelor decise în prealabil în Kazahstan, ca şi alegerile prezidenţiale anterioare: 71% din voturi pentru Kassim-Jomart Tokayev în 2019 şi 98% în 2015 pentru Nursultan Nazarbaiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.