Un tribunal din Ankara a ordonat blocarea Twitter şi Facebook, după ce imaginile cu explozia din capitala turcă, soldată cu 32 de morţi şi 75 de răniţi, au fost difuzate online, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Explozia, care s-a auzit de la câţiva kilometri distanţă, s-a produs la câteva sute de metri de Ministerul Justiţiei şi de cel de Interne, de un tribunal important şi de fostul birou al premierului, scrie Reuters. Momentul deflagraţiei a fost suprins de camerele de supraveghere.

Elicoptere de poliţie au survolat locul, în timp ce coaloana de fum era vizibilă de la 2,5 kilometri. Numeroase ambulanţe au fost trimise la faţa locului.

Un înalt oficial din serviciile de securitate a declarat că explozia a fost provocată de o maşină plină cu explozibili, în timp ce un altul a spus că după deflagraţie s-au auzit focuri de armă.

Atacul a avut loc la ora locală şi a României 18.43, când  zona, unde se află un tribunal, precum şi Ministerul Justiţiei şi cel de Interne, era foarte aglomerată.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul, dar un înalt oficial din serviciile de securitate a spus că datele iniţiale sugerează că PKK sau o grupare afiliată este responsabilă.

Guvernul a acuzat PKK şi militanţii kurzi din Siria şi pentru un atac precedent cu maşină-capcană, din 17 februarie, soldat cu 29 de morţi, majoritatea military. Atentatul a avut loc atunci în apropiere de Parlament şi alte instituţii guvernamentale importante.

După explozia de duminică, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu ministrul de interne Efkan Ala, au declarant surse apropiate Preşedinţiei.

De asemenea, premierul Ahmet Davutoglu a organizat o reuniune de urgenţă cu ministrul de interne, cu şeful serviciului de informaţii, cu cel al poliţiei şi cu reprezentanţii serviciilor de securitate.

Ambasada Statelor Unite în Turcia a transmis cu două zile înainte de atac un avertisment privind un posibil atac terorist la Ankara, vizând instituţii ale statului.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak.

De asemenea se luptă cu militanţii PKK din sud-estul ţţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.