Justiţia suedeză a anunţat miercuri că închide ancheta - la peste 30 de ani de la asasinarea premierului Olof Palme -, în contextul în care principalul suspect era decedat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest suspect - identificat miercuri ca fiind Stig Engström - ”a murit, nu pot, aşadar, să angajez proceduri şi nici să-l interoghez, iar de aceea am decis să închei această anchetă”, a anunţat într-o conferinţă de presă prin videoconferinţă procurorul însărcinat cu dosarul, Krister Petersson, care a redeschis ancheta în 2017.

Un lider social-democrat charismatic, Olof Palme a fost împuşcat cu sânge rece pe un trotuar îngheţat, în centrul Stockholmului, la 28 februarie 1986, la vârsta de 59 de ani, în timp ce se întorcea acasă, de la cinema, împreună cu soţia sa, fără  gărzi de corp, aşa cum obişnuia.

Premier din 1969 în 1976 şi din 1982 în 1986, Olof Palme este considerat arhitectul Suediei moderne.

Însă din cauza luărilor sale de poziţie împotriva colonialismului şi a ostilităţii sale faţă de Statele Unite şi-a făcut numeroşi inamici.

Numele lui Stig Engström - cunoscut de asemenea drept ”bărbatul de la Skandia”, întreprinderea la care lucra la acea vreme - a apărut cu regularitate în presă ca suspect.

El se opunea ideilor de stânga ale lui Olof Palme.

Ajuns între primii la locul crimei, autorităţile l-au interogat ca martor, însă l-au considerat puţin fiabil, întrucât îşi schimba versiunea cu regularitate.

Un grafician, Stig Engström s-a sinucis în 2000, la vârsta de 66 de ani.

Asasinul premierului de la acea vreme a reuşit să fugă şi a luat cu el arma crimei.

Mii de persoane au fost audiate, zeci de alte persoane au revendicat asasinatul, iar dosarul ocupă 250 de metri de rafturi.

Christer Pettersson, un infractor mărunt toxicoman, a fost inculpat de acest asasinat în iulie 1989, după ce a fost identificat de către soţia lui Olof Palme, Lisbet, în cursul unei prezentări a unor suspecţi - foarte criticată.

Mărturia acestuia a fost fragilizată de condiţiile, pătate de nereguli, în care a fost luată.

După ce a mărturisit crima, acest marginal a retractat.

El a murit în 2004, iar Lisbet în 2018.

De-a lungul anilor, au fost suspectaţi, între alţii, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatişti turci prokurzi), armata şi poliţia suedeză, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) sau serviciile secrete sud-africane, în contextul în care Olof Palme era foarte critic faţă de politica de apartheid a acestei ţări.

Această pistă este explorată de altfel de către Stieg Larsson, autorul trilogiei poliţiste Millenium, decedat în 2004.

Ancheta ar putea fi însă redeschisă în cazul în care apar elemente noi.

TRAUMATISM NAŢIONAL

Actualul premier suedez Stefan Löfven şi-a exprimat speranţa ca acest deznodământ să permită pansarea rănilor la nivel naţional ale unui regat traumatizat, relatează Reuters.

”Sper sincer ca această rană să poată fi pansată de-acum”, a declarat el într-o conferinţă de presă, apreciind că actuala anchetă a mers mai departe decât precedentele, în pofida faptului că nu a condus la vreo condamnare sau la vreo nouă probă majoră.

Fiul lui Olof Palme, Marten, a declarat la postul public de radio că el crede că Stig Engström a fost asasinul, în pofida faptului că ”nu există, din nefericire, probe concludente”.

Reuters scrie că nu a putut obţine vreo reacţie de la familia lui Stig Engström, care a dezminţit în mai multe rânduri acuzaţii formulate împotriva acestuia.

Într-un interviu acordat în februarie Daily Express, fosta soţie a lui Stig Engström spunea că acesta era prea timid pentru a comite acest asasinat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.