Justiţia franceză a emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui Abu Bakr al-Baghdadi, ”califul” autoproclamat al grupării Statul Islamic (SI), şi unul pe numele lui Abou Mohammed al-Adnani, un fost purtător de cuvânt, presupus mort, al organizaţiei jihadiste, au declarat vineri surse judiciare pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste mandate de arestare au fost emise de către judecători de instrucţie în cadrul unei proceduri judiciare deschise la 8 octombrie de către Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) cu privire la ”conducerea sau organizarea unei asocieri de răufăcători teroristă criminală”, a precizat sursa citată.

La începutul lui septembrie, cinci avocate ale părţilor civile, Héléna Christidis, Aurélie Coviaux, Constance Dewavrin, Frédérique Giffard şi Aude Rimailho, au cerut un mandat internaţional de arestare pe numele ”şefului suprem” al SI.

”Dacă şeful Daech (acronimul arab al SI) nu face obiectul unui mandat internaţional de arestare în dosarul atentatelor de la 13 noiembrie 2015, cele mai grave comise vreodată în Franţa, în ce dosar va fi inculpat?”, declarau ele pentru Le Figaro.

RECOMPENSĂ

Abu Bakr al-Baghdadi nu a mai dat vreun semn de la 16 septembrie, când şi-a îndemnat susţinătorii să-i salveze pe jihadiştii deţinuţi în închisori în Siria şi Irak.

”Nu ezitaţi să-i salvaţi spărgându-le asediul cu forţa şi să le urmăriţi călăii în rândul anchetatorilor şi judecătorilor”, îndemna el într-un mesaj audio difuzat pe Telegram. ”Cum poate un musulman să continue să trăiască în timp ce femei musulmane zac în taberele dispersării şi închisorile umilirii?”, adăuga el.

Pe capul liderului SI, a cărui moarte a fost anunţată în mai multe rânduri de autorităţi din întreaga lume, Departamentul de Stat american a pus o recompensă în valoare de 25 de milioane de dolari.

Mohammed al-Adnani, un fost purtător de cuvânt oficial al SI, însărcinat cu operaţiuni externe, este presupus mort, potrivit mai multor surse.

El ar fi fost ucis la 30 august 2016 în apropiere de Al Bab, în nord-vestul Siriei, într-un bombardament aerian.

El este cel care a inspirat, în septembrie 2014, mai mulţi terorişti francezi printr-un îndemn înfiorător.

”Dacă nu puteţi detona o bombă sau trage un glonţ, descurcaţi-vă să fiţi singuri cu un necredincios francez sau american şi spargeţi-i capul cu o piatră, omorâţi-l cu lovituri de cuţit, răsturnaţi-l cu maşina, aruncaţi-l de pe faleză, strangulaţi-l, otrăviţi-l”, îndemna el într-un lung mesaj audio difuzat de Al Furqan, unul dintre principalele canale de comunicare al SI.

Potrivit lui Romain Caillet, un specialist în mişcarea jihadistă la nivel mondial, ”Mohammed al-Adnani va rămâne cel care a anunţat «restaurarea califatului» în iunie 2014”.

SI a revendicat mai multe atentate comise pe teritoriul francez în ultimii ani, inclusiv pe cele de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, la Paris şi Saint-Denis.

”Califatul” SI, proclamat de Abu Bakr al-Baghdadi în 2014 de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, a fost învins militar la 23 martie, însă haosul în domeniul securităţii în regiune alimentează temeri cu privire la o reapariţie a organizaţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.