Justiţia britanică a respins luni un recurs de ultim moment împotriva opririi îngrijirilor unui băiat, Archie Battersbee, în vârstă de 12 ani - considerat în stare de moarte cerebrală de căre medici -, iar lupta părinţilor săi prezintă un mare interes în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Archie Battersbee este menţinut în comă, într-un spital din Londra, din aprile.

El este considerat de către medici în moarte cerebrală, iar justiţia britanică a autorizat spitalul, la jumătatea lui iulie, să pună capăt îngrijirilor care-l menţin în viaţă.

Părinţii săi - susţinuţi de către o organizaţie creştină - spun că vor să-i lase toate şansele posibile şi că au constatat semne de viaţă.

Tratamentele urmau să fie întrerupte luni, la ora 14.00, însă părinşii au sesizat, într-un recurs al ultimei şase, Comitetul ONU al Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, care a cerut vneri Guvernului britanic ”să se abţină să-i retragă lui Archie orice tratament de menţinere în viaţă” pe peroada în care-i studiază dosarul.

Guvernul - care refuză să se implice în acest caz - a transferat de urgenţă această cerere a ONU justiţiei.

Însă Curtea de Apel a refuzat luni să amâne hotărârea peste ora 12.00, marţi, oferind astfel o mică amânare pentru ca familia dă formuleze alte recursuri.

”Sistemul său, organele sale şi inima sa sunt pe cale să se stingă”, estimează judecătorul Andrew McFarlane.

Avocatul părinţilor, Edward Devereux, a estimat, înainte de pronunţarea hotărârii, că o respingere a cererii Comitetului ONU - a cărui Convenţie a fost semnată şi ratificată de către Guvernul de la Londra în urmă cu aproape 15 ani - ar constitui o ”încălcare flagrantă şi inacceptabilă a dreptului internţaional”.

Însă tratatul ”nu face parte din legea Regatului Unit (...) şi nu este potrivit ca această Curte să aplice un tratat internaţional neîncorporat (în lege) în procesul său decizional”, a subliniat judecătorul.

Archie Battersbee a fost găsit inconştient acasă, la 7 aprilie nu şi-a mai recăpătat cunoştinţa de atunci.

Mama sa, Hollie Dance, spune că el ar fi participat la o provocare online care consta în a-şi ţine respiraţia până la leşin.

Ea consideră că oprirea îngrijirilor este o hotărâre de o ”cruzime extraordinară”.

”Archie are dreptul să vadă hotărârile cu privire la viaţa şi la moartea sa (...) examinate de către un organism internaţional de apărare a drepturilor omului”, a declarat ea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.