Separatistul catalan Oriol Junqueras, principalul condamnat în secesiunea eşuată din Spania în 2017, a ieşit din închisoare marţi, în cadrul unui regim de semilibertate pe care i l-a acordat Guvernul regional separatist, pentru a preda într-o universitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor imagini difuzate de presă, fostul vicepreşedinte al fostului Guvern regional al lui Carles Puigdemont a ieşit din Penitenciarul de la Lledoners, în Catalonia, marţi, şi s-a dus la Universitatea din Vic, în aceeaşi regiune, unde acest istoric urmează să susţină cursuri de istorie a gândirii occidentale timp de trei zile pe săptămână.

”Predare şi învăţare. Întotdeauna. Vă mulţumesc pentru sprijin”, a scris el pe Twitter.

Guvernul regional catalan, controlat de separatişti, i-a acordat săptămâna trecută lui Oriol Junqueras autorizaţia de a ieşi din închisoare timp de trei zile pe săptămână, şase ore pe zi, pentru a munci.

Regiunea Catalonia dispune de competenţe largi, mai ales în domeniul penitenciar, care-i permit să acorde asemenea autorizaţii de ieşire. Ea a făcut deja acest lucru în cazul celor nouă separatişti condamnaţi la jumătatea lui octombrie de Curtea Supremă spaniolă cu privire la tentativa de secesiune din 2017.

Parchetul a anunţat că urmează să formuleze recurs împotriva acestor autorizaţii de ieşire din închisoare. El reproşează Guvernului regional faptul că acordă prea multă libertate acestor deţinuţi şi consideră că asemenea măsuri este necesar să rămână ”excepţionale”.

Junqueras a fost condamnat în octombrie la 13 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de răzvrătire şi deturnare de fonduri în legătură cu rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată din 2017.

Ieşirea din închisoare a lui Oriol Junqueras intervine într-o perioadă de destindere în Catalonia, după ce Guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez şi guvernul separatist regional au lansat miercuri un dialog în vederea căutării unei soluţii la criza din Catalonia, care afectează de ani de zile politica spaniolă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.