Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se căsătoreşte miercuri cu una dntre fostele sale avocate, Stella Moris, în Închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, din care continuă să lupte împotriva unei extrădări în Statele Unite, unde riscă să fie condamnat la 175 de ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cuplul se căsătoreşte în cerc restrâns, de patru invitaţi şi doi martori.

Însă susţinătorii lor au fost invitaţi să vină în apropierea Închisorii Belmarsh, în sud-estul Londrei, ca şi cum ar asista la căsătorie.

Stilista britanică Vivienne Westwood, foarte angajată în lupta în vederea unei eliberări a lui Julian Assange, a conceput atât un kilt pe care activistul îl va purta la nuntă, o trimitere la originea sa scoţiană, cât şi rochia de mireasă a lui Stella Moris, potrivit grupului de susţinere Don't Extradite Assange.

Australianul, în vârstă 50 de ani, subiectul unei adevărate saga judiciare, este căutat de justiţia americană, care vrea să-l judece din cauză că a difuzat, începând din 2020, peste 700.000 de documente clasificate despre activităţi militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi în Afganistan.

Inculpat în baza legislaţiei împotriva spionajului, Julian Assange riscă 175 de ani de închisoare,într-un dosar denunţat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului drept un atac grav împotriva libertăţii presei.

La 14 martie, una dintre ultimele sale speranţe de a evita o extrădare s-a ”evaporat” prin refuzul Curţii Supreme britanice de a-i examina un recurs.

Partenera sa, o avocată sud-africană în vârstă de 30 de ani, a implorat-o pe Priti Patel, ministrul britanic de Interne, căreia-i revine decizia de a aproba extrădarea, să o împiedice şi să pună capăt acestui ”scandal politic”.

Julian Assange şi Stella Moris s-au întâlnit prima oară în 2011, când avocata a fost angajată în echipa juridică însărcinată să lupte împotriva extrădării lui Julian Assange.

Logodna celor doi a fost anunţată în noiembrie 2021.

Stella Moris are doi copii cu Julian Assange, doi băieţi, concepuţi pe când australianul se afla refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra.

Fondatorul WikiLeaks a petrecut şapte ani în sediul acestei ambasade, în care s-a refugiat în 2012, pe când era în libertate pe cauţiune.

El se temea atunci de o extrădare către Statele Unite sau Suedia, unde era inculpat cu privire la viol, acuzaţii abandonate între timp.

El a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019 şi a fost încarcerat.

”Julian aşteaptă cu nerăbdare căsătoria, care are loc, în sfârşit, la câteva luni după ce am depus pentru prima oară o cerere” la autorităţile penitenciare, a declarat agenţiei britanice de presă Press Association (PA) partenera sa.

La finalul ceremoniei, Stella Moris va tăia un tort de nuntă şi va susţine un discurs, a anunţat grupul de susţinere a lui Julian Assange.

Ea a lansat o colectare de fonduri în vederea finanţării cheltuielilor în justiţie cu scopul de a împiedica extrădarea lui Assange, care a strâns peste 177.000 de lire sterline (212.000 euro).

Susţinători de-ai lor îndeamnă să se participe mai degrabă la această colectare de fonduri decât să se trimită cadouri de nuntă şi să se afişeze postere prin care să se ceară eliberarea australianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.