Un avocat al fondatorului WikiLeaks a indicat miercuri după-amiază că acesta este pregătit de o eventuală extrădare în Statele Unite, după ce preşedintele Barack Obama a decis comutarea pedepsei avertizorului de integritate Chelsea Manning. Julian Assange şi-a petrecut ultimii trei ani şi jumătate blocat în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita punerea sa sub inculpare pentru acuzaţii de viol în Suedia, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se pare că activistul australian a primit cu bucurie decizia de eliberare a lui Manning, care a transmis în mod ilegal 700.000 de documente secretizate, videoclipuri, corespondenţe diplomatice şi rapoarte ale americanilor din război către WikiLeaks. 

”Curajul şi determinarea ta a făcut imposibilul să fie posibil”, a declarat Assange. Totuşi, acesta nu şi-a reluat angajamentele de săptămâna trecută, atunci când a explicat că va accepta o extrădare în Statele Unite dacă preşedintele Barack Obama îl va graţia pe Manning.

Avocata Melinda Taylor - care face parte din echipa legală a fondatorului WikiLeaks - a explicat că activistul australian nu are de gând să renunţe la angajamentul făcut cu privire la extrădarea în SUA.

”Va respecta tot ce a spus”, a declarat Melinda Taylor pentru Associated Press.

WikiLeaks a sugerat, de asemenea, că fondatorul site-ului specializat în scurgeri de informaţii este pregătit pentru o extrădare în Statele Unite.

Julian Assange este încrezător că va câştiga orice proces corect în Statele Unite după învestirea republicanului Donald Trump, acuzând că Departamentul de Justiţie a împiedicat apărarea interesului public şi formarea unui juriu echitabil în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

Casa Albă a insistat că oferta fondatorului WikiLeaks de a se preda autorităţilor americane nu a influenţat în niciun mod decizia de comutare a sentinţei lui Chelsea Manning.

”Decizia preşedintelui de a comuta sentinţa nu a fost influenţată de vreo declaraţie publică făcută de Assange sau de organizaţia WikiLeaks. Nu am nicio informaţiei despre planurile de călătorie ale domnului Assange. Nu pot să vorbesc cu privire la ce acuzaţii sau potenţiale acuzaţii ar putea să primească de la Departamentul de Justiţie”, a declarat un reprezentant de la Casa ALbă.

Julian Assange a menţionat că Chelsea Manning nu ar fi trebuit niciodată să fie condamnat de Statele Unite. De asemenea, activistul australian l-a descris pe fostul soldat american drept ”un erou a cărei vitejie ar trebui să fie aplaudată, nu condamnată”.

Fondatorul WikiLeaks a solicitat executivului american ”să încheie imediat războiul împotriva avertizorilor de integritate şi a celor care le publică informaţiile, precum WikiLeaks”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.