Judecătoarea Amy Coney Barrett, pe care Donald Trump a nominalizat-o la Curtea Supremă a Statelor Unite, este foarte apreciată de către conservatori din cauza valorilor sale religioase trandiţionaliste care, în opinia criticilor săi, îi orientează lectura dreptului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un judecător trebuie să aplice dreptul scris. Un judecător nu este un legiuitor”, a vrut să dea asigurări Barrett în grădina Casei Albe, după ce preşedintele a salutat ”calificările inegalabile” ale magistratei.

”Iubesc Statele Unite şi iubesc Constituţia Statelor Unite”, a declarat această femeie în vârstă de 48 de ani, a cărei nominalizare este necesar, acum, să fie confirmată de Senat, majoritar republican, pentru a intra în cea mai înaltă jurisdicţie a ţării, succedându-i progresistei Ruth Bader Ginsburg, decedată la 18 septembrie.

În 2018, Amy Coney Barrett s-a aflat deja între favoriţii lui Donald Trump la un post la înalta curte, care a fost atribuit până la urmă lui Brett Kavanaugh, în urma unei feroce bătălii politice.

Profilul său, aflat la antipozii foarte feministei "RBG", creează disensiuni între americani.

Ocatolică practicantă şi mama a şapte copii - dintre care doi, originari din Haiti, aufost adoptaţi, iar cel mai mic suferă de sindromul Down (trisomia 21) - Amy Coney Barrett se opune avortului.

Ea şi-a petrecut copilăria în New Orleans, în sudul conservator al Statelor Unite, şi a efectuat studii strălucitoare la Facultatea de Drept Notre Dame, o instituţie confesională celebră, în Indiana, unde a fost apoi profesoară timp de 15 ani.

La începutul carierei, ea a lucrat pentru judecătorul conservator de la Curtea Supremă Antonin Scalia, pe a cărui viziune ”originalistă” a dreptului a îmbrăţişat-o şi care impune citirea Constituţiei aşa cum a fost ea gândită atunci când a fost scrisă.

Această universitară, lăudată pentru argumentele sale cizelate, este judecătoare federală abia din 2017, când a fost promovată de Donald Trump.

”ZGOMOTOS”

Procesul confirmării nominalizării sale în Senat, obligatoriu în baza Constituţiei americane, a fost, la acea vreme agitat. ”Dogma religioasă trăieşte în mod zgomotos în dumneavoastră”, i-a reproşat atunci senatoarea democrată Dianne Feinstein.

Formula s-a întors împotriva autoarei sale, care a fost taxată drept intolerantă, şi a crescut în mod paradoxal aura judecătoarei în mediile religioase. Gruparea ultraconservatoare Judicial Crisis Network a pus să se producă ceşti cu efigia magistratei sub acest citat.

Mereu calmă, Amy Coney Barrett a dat asigurări că face distincţia între credinţa sa şi ”responsabilităţile de judecătoare” pe care le are.

Însă criticii săi nu sunt convinşi de acest lucru şi-i citează numeroasele articole de doctrină juridică pe care le-a scris la Notre Dame şi hotărâri mai recente, pe care le-a dat ca judecătoare care, în opinia lor, mărturisesc orientarea ideologică pe care o are.

La Curtea de Apel federală de la Chicago, ea a luat poziţii în favoarea armelor de foc şi împotriva imigranţilor, femeilor care vor să avorteze şi legii asigurărilor de sănătate Obamacare, pe care republicanii vor să o abroge.

”REGATUL LUI DUMNEZEU”

Unul dintre discursurile sale, pe care l-a susţinut în faţa studenţilor de la Notre Dame, îi este reproşat în mod frecvent.

Prezentându-se drept o ”juristă cu un stil diferit”, ea a apreciat că o ”carieră juridică” este ”un mijloc de a servi o cauză” şi că această cauză este ”construirea Regatului lui Dumnezeu”.

În cazul în care intră în Curtea Supremă, ”judecătoarea Barrett, care s-a opus inclusiv accesului la contracepţie, ar fi un flagel pentru drepturile femeilor şi sănătatea reproducţiei”, apreciază directorul unei organizaţii de lobby progresist în domeniul legal, Alliance fot Justice, Daniel Goldberg.

”Ea se va alătura celorlalţi judecători nominalizaţi de Trump pentru a face rău ţării noastre timp de zeci de ani, mult timp după ce el pleacă de la Casa Albă”, preconizează el.

Invers, mediile conservatoare laudă o femeie ”strălucitoare”, ”impresionantă”. O dovadă a popularităţii sale este faptul că, pe Internet, fanii săi au reprezentat-o în costum de Superman

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.