Premierul britanic Boris Johnson i-a scris preşedintelui Consiliului European Donal Tusk, pentru a-şi reafirma voinţa de a încheia un acord în vederea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE) şi a-şi reafirma totodată opoziţia faţă de controversata dispoziţie cu privire la Irlanda (”backstop”), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această dispoziţie - ”plasă de siguranţă” - este prevăzută în acordul retragerii din UE încheiat de precedentul Guvern al Theresei May. Ea prevede ca - în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie de doi ani şi în vederea evitării instalării unei frontiere între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda - Regatul Unit să rămână în întregime în Uniunea Vamală.

Boris Johnson, care i-a succedat Theresei May la 24 iulie, după ce Parlamentul britanic i-a respins în trei rânduri acordul Brexitului, s-a declarat pregătit să părăsească UE la data prevăzută, 31 octombrie, cu sau fără acord.

În scrisoarea sa, publicată luni de serviciile sale, el dă asigurări că ”Guvernul va coopera cu energie şi hotărâre la găsirea unui acord, aceasta este cea mai înaltă prioritate a noastră”.

Însă el îşi reafirmă totodată refuzul "backstop"-ului şi dă asigurări că acesta este ”antidemocratic şi aduce atingere suveranităţii statului britanic”. În plus, rămânerea ţării în Uniunea Vamală ar împiedica-o să desfăşoare o politică comercială independentă faţă de reglementările UE, subliniază el.

UE a repetat în mai multe rnduri că nu este pregătită să renegocieze acordul Brexitului încheiat cu May.

Însă timpul trece, iar Boris Johnson se duce miercuri la Berlin şi joi la Paris, pentru a se întâlni cu cancelarul Angela Mrekel şi preşedintele Emmanuel Macron, cu scopul de a încerca să-i convingă să-i susţină  viziunea Brexitului, înaintea unui summit G7 la Biarritz, în sud-vestul Franţei, la sfârşitul săptămânii.

Parlamentul britanic a respins acordul Brexitului, însă el s-a pronunţat totodată împotriva unei ieşiri fără acord. Iar perspectiva unui Brexit dur nu se bucură de unanimitate nici în rândul Partidului Conservator al lui Boris Johnson.

Partidul Laburist, în aopoziţie, a anunţat deja că încearcă să dea jos de la putere Guvernul, după vacanţa parlamentară, care se încheie la 3 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.