Preşedintele american Joe Biden semnează vineri un decret prezidenţial în vederea unei consolidări a accesului la contracepţie, anunţă Casa Albă, un gest puternic care intervine la un an după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat dreptul constituţional la avort, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Supremă a decis anul trecut să anuleze hotărârea istorică Roe v. Wade din 1973, care garanta un drept constituţional la avort, şi a încredinţat fiecărui stat dreptul de a decide în acest domeniu.

În aceeaşi zi, mai multe state conservatoare au interzis avortul şi au obligat clinici să închidă în pripă sau să se mute în regiuni în care să poată opera.

Decretul de vineri garantează accesul la toate anticncepţionalele aprobate de către Agenţia americană a medicamwentului (FDA).

Însă acest acces le este rezervat numai femeilor care deţin o asigurare de sănătate privată, în virtutea legii ”Obamacare”.

”Preşedintele Biden şi vicepreşedinta Harris se alătură majorităţii americanilor care cred că dreptul de a alege este fundamental şi care şi-au făcut auzită vocea cu fiecare ocazie după hotărârea Curţii Supreme”, anunţă  Casa Albă.

Aproximativ 20 de state - în principal în Sud şi Midwest - au interzis avortul sau au restrâns puternic accesul la avort, iar altele - mai ales în zona de coastă - au luat măsuri pentru a-l proteja.

”Anul trecut, femeilor li s-au refuzat îngrijiri medicale esenţiale în păstrarea sănătăţii lor şi chiar în salvarea vieţii lor”, denunţă în acest comunicat Casa Albă.

Potrivit unui studiu realizat de către Society of Family Planning, numărul mediu al avorturilor lunare în întreaga ţară, în perioada iulie 2022-martie 2023, a fost de 79.031.

Este un număr cu 3,3% mai mic decât în aprilie şi mai 2022, când se practicau, în medie, 81.730 de avorturi pe lună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.