Preşedintele american Joe Biden a promulgat, marţi, legea Emmett Till Antilynching Act prin care linşajul - aceste execuţii sumare care au devenit simboluri ale trecutului rasist al Statelor Unite - devine un delict federal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea prevede o pedeapsă de până la 30 de ani închisoare pentru această infracţiune. Este numită după Emmett Till, un adolescent de culoare torturat şi ucis în 1955, în Mississippi, un stat din sudul ţării, al cărui nume a marcat lupta pentru drepturile civile.

Alături de Joe Biden la semnarea legii de la Casa Albă s-au aflat vicepreşedintele Kamala Harris, prima femeie de culoare care ocupă funcţia, Michelle Duster, descendentă a jurnalistei şi activistei de culoare Ida B. Wells. "Linşajele au fost teroare pură", a spus preşedintele, amintindu-şi de execuţiile publice ale unor oameni în mare parte de culoare, adesea în faţa mulţimilor albe care aplauda.

"Ura rasială nu este o problemă veche. Este o problemă persistentă” şi care "nu dispare niciodată, se ascunde”, a avertizat Biden.

Şi Kamala Harris a avertizat, de asemenea, că "acte de teroare bazate pe rasă au loc încă în ţara noastră”.

Proiectul de lege a fost adoptat la începutul lunii martie de parlamentarii americani, după mai bine de un secol de încercări eşuate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.