Secretarul american al Apărării Jim Mattis a demisionat, făcând referire la diferenţe de opinie cu preşedintele Donald Trump privind felul în care sunt trataţi aliaţii şi abordarea SUA privind „competitorii strategici” pe plan mondial, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demisia lui Mattis vine la o zi după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, susţinând că ISIS a fost învinsă.

Mattis, conform unor surse diplomatice, s-ar fi dus la Casa Albă joi după-amiază pentru a-l convinge pe Trump să accepte o retragere treptată a trupelor americane din Siria şi să permită rămânerea a câtorva sute de soldaţi în teritoriul sirian..

El se opune şi planurilor lui Trump de a micşora semnificativ numărul soldaţilor americani în Afganistan. Demisia sa sugerează că eforturile sale de a-l convinge pe preşedinte au eşuat.

Mattis a comunicat că va rămâne în funcţie până pe 28 februarie 2019 pentru a permite numirea unui succesor care să fie şi aprobat de Senat. Plecarea sa reprezintă, cel mai probabil, un semnal de alarmă pentru aliaţii SUA din Europa care îl vedeau ca fiind un reprezentant al continuităţii politicii de apărare a SUA într-o administraţie marcată de haos.

Mattis a subliniat importanţa aliaţilor şi a NATO în scrisoarea sa de demisie.

„Ceea ce am crezut mereu este că puterea noastră ca naţiune este legată de puterea sistemului nostru unic şi vast de alianţe şi parteneriate. Deşi SUA rămân o naţiune indispensabilă pentru lumea liberă, nu ne putem proteja interesele sau să îndeplinim acest rol cu succes fără să ne menţinem alianţele puternice şi să ne respectăm aliaţii”, a scris Mattis.

„Similar, cred că trebuie să fim hotărâţi şi clari în abordarea noastră faţă de acele ţări ale căror interese strategice sunt în conflict cu ale noastre”, a scris el, făcând referire, cel mai probabil, la Rusia şi China.

„Viziunea mea privind tratarea cu respect a aliaţilor şi să vedem cu claritate naţiuni cu interese maligne şi competitorii strategici a fost formată după patru decenii de implicare în aceste probleme”, a afirmat Mattis, adăugând apoi că nu consideră că preşedintele este de acord cu aceste convingeri.

„Pentru că ai dreptul de a avea un Secretar al Apărării ale cărui viziuni sunt similare cu ale tale privind acestea şi alte subiecte, cred că este corect să demisionez”, a precizat el.

Trump a scris pe Twitter: „Generalul Jim Mattis se va retrage, cu onoare, la sfârşitul lui februarie, după ce a lucrat în administraţia mea ca Secretar al Apărării în ultimii doi ani”.

„În timpul mandatului lui Jim s-au făcut progrese enorme, în special privind cumpărarea de noi echipamente de luptă. Generalul Mattis m-a ajutat mult în convingerea aliaţilor şi a altor ţări să îşi plătească datoriile militare. Un nou Secretar al Apărării va fi numit în curând. Îi mulţumesc lui

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.