Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă, marţi, Grecia şi Turcia ”să îşi rezolve divergenţele din Marea Egee”, pe fondul tensiunii crescute dintre cei doi vecini, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm Grecia şi Turcia să îşi rezolve divergenţele din Marea Egee într-un spirit de încredere şi solidaritate între aliaţi”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei de presă elene ANA.

Rezolvarea diferenţelor presupune ”reţinere şi moderaţie şi abţinerea de la orice acţiune sau retorică care ar putea escalada situaţia”, a adăugat el.

Acest interviu are loc la două săptămâni după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că nu se va mai întâlni cu liderii Greciei, acuzându-i că nu sunt ”cinstiţi”. La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a răspuns că nu va ”intra într-un joc de ping-pong” cu Ankara.

Vecini şi aliaţi în cadrul NATO, Atena şi Ankara menţin însă o relaţie conflictuală, care s-a agravat în ultimii ani, din cauza încercărilor Turciei de a fora în estul Mării Mediterane.

La sfârşitul lunii mai, Grecia a cerut ”solemn Turciei să nu mai pună sub semnul întrebării suveranitatea sa asupra insulelor din Marea Egee”, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU.

Autorităţile turce, la rândul lor, au dat asigurări că vor întrerupe viitoarele întâlniri bilaterale şi au acuzat Grecia că desfăşoară trupe pe insulele Mării Egee, încălcând tratatele de pace semnate după cele două războaie mondiale.

”Nu ar trebui să fim surprinşi că există uneori dezacorduri puternice între ţările noastre (n.r. aliaţi)”, a mai precizat secretarul general al NATO pentru ANA.

Diversitatea opiniilor şi dezbaterilor este o ”parte integrantă a democraţiilor noastre”, a subliniat Stoltenberg.

”Grecia şi Turcia sunt aliaţi angajaţi de zeci de ani. Şi în fiecare zi, Grecia şi Turcia colaborează în cadrul NATO, alături de alţi 28 de aliaţi, pentru a face faţă celor mai presante provocări de securitate”, a conchis el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.