Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat vineri că alianţa a ajuns la un consens cu privire la întărirea prezenţei militare pe flancul sudic, prin desfăşurarea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul României, care va fi sub comanda directă a generalilor români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, Stoltenberg a explicat că brigada multinaţională de pe flancul sudic al alianţei se va baza iniţial pe trupele române şi bulgare, care vor reprezenta structura pentru o desfăşurare multinaţională de militari.

Secretarul General al NATO a explicat că experţii români vor fi consultaţi pentru realizare unor planuri eficiente de apărare pentru spaţiul aerian şi cel maritim din zona Mării Negre.

Batalioanele multinaţionale de pe flancul estic din Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, vor fi plasate sub comanda unor aliaţi NATO. 

Potrivit planurilor aprobate de aliaţi, batalionul din Estonia va fi sub comanda Marii Britanii, batalionul din Letonia va fi condus de Canada, batalionul multinaţional din Lituania va fi sub comanda Germaniei, iar celdin Polonia va fi condus de Statele Unite.

”Aceste batalioane vor fi robuste şi multinaţionale. Prezenţa lor va transmite clar că orice atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii alianţe. În timp ce ne întărim forţa de descurajare a agresiunilor şi apărarea, vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Rusia. Rusia nu poate şi nu ar trebui să fie izolată”, a declarat Stoltenberg.

Batalioanele multinaţionale de pe flancul estic vor fi desfăşurate la începutul anului viitor, iar prezenţa militară va rămâne în cele patru state atât timp cât este necesar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.