Ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald Trump Jared Kushner cooperează în cadrul anchetei efectuate de către Comisia Juridică din cadrul Camerei Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, cu privire la posibile obstrucţionări ale justiţiei şi abuzuri de putere ale şefului statului, au declarat surse apropiate dosarului pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avocat al lui Roger Stone, un consilier al lui Trump în campania prezidenţială don 2016, a declarat vineri, într-o scrisoare pe care Reuters scrie că a putut să o consulte, că acesta nu va coopera în anchetă, invocându-l dreptul de a nu se autoincrimina, în virtutea celui de-al Cincilea Amendament al Constituţiei Statelor Unite.

Răspunsuri în cadrul anchetei Comisiei Justiţiei din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care vizează 81 de persoane şi instituţii, au sosit vineri, în ziua în care procurorul special Robert Mueller a trimis secretarului Justiţiei Bill Barr raportul cu privire la ancheta rusă.

În timp ce Departamentul Justiţiei anunţa predarea raporului Mueller, Donald Trump se afla la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida.

Jared Kushner a furnizat documente Comisiei, joi, în urma unei cereri a Comisei, la 4 martie, a declarat această sursă apropiată dosarului.

Alţi membri ai familiei preşedintelui - inclusiv fiul său Eric Trump - se află între persoane vizate de puternica comisie.

Aleşi le-au cerut, astfel, documente unor actuali şi foşti membri ai administraţiei Trump - precum fostul secretar al Justiţiei Jeff Sessions -, dar şi unor oficiali de la Casa Albă, poliţia federală (FBI), Trump Organization şi WikiLeaks.

Ancheta, pe care republicanii au denunţat-o drept o atingere la adresa autorităţii Congresului, vizează să stabilească dacă Trump se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei - prin faptul că a îndepărtat din funcţii conducători de la Departamentul Justiţiei, precum fostul director FBI James Comey - sau promiţând graţierea unor foşti apropiaţi urmăriţi în justiţie sau care au intimidat martori.

Cantitatea documentelor furnizate anchetatorilor de către Jared Kushner era necunoscută.

Însă anchetatorii i-au cerut să furnizeze documente cu privire la câteva zeci de subiecte, inclusiv cu privire la întâlnirea sa, la 9 iunie 2016, la Trump Tower, la New York, cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care susţinea că deţinea informaţii compromiţătoare despre rivala socrului său, democrata Hillary Clinton.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.