Rusia a comunicat luni că a construit noi barăci pentru trupele sale pe mai multe insule disputate în apropierea Japoniei şi că va construi mai multe facilităţi pentru vehicule militare, decizie întâmpinată cu proteste din partea Japoniei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării din Rusia a informat că plănuieşte să plaseze trupele săptămâna viitoare în patru complexe de reşedinţe în două dintre cele patru insule disputate, cunoscute ca Insulele Kurile de Sud în Rusia şi ca Teritoriile Nordice în Japonia.

Ministerul Apărării din Japonia a informat, la rândul lui, că 3.500 de soldaţi ruşi au fost trimişi pe cele două insule.

Anunţul vine după ce Kremlinul a informat că premierul japonez Shinzo Abe ar putea vizita Rusia pe 21 ianuarie, cele două ţări intensificând eforturile de a detensiona disputa teritorială care le-a oprit din a semna un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial.

La Tokyo, ministrul de Externe, Taro Kono, a declarat într-o conferinţă de presă că Japonia va protesta oficial faţă de această decizie a Rusiei. Japonia a informat în iulie că a cerut Rusiei să îşi reducă activitatea militară în insule, o cerere caracterizată de Rusia ca fiind nepotrivită la acea vreme.

„Plănuim să protestăm oficial”, a declarat Kono, adăugând că Japonia îşi va afirma poziţia în mod clar în timpul negocierilor.

„Premisa următoarelor negocieri este rezolva problemei insulelor şi să ajungem la un tratat de pace”, a afirmat el.

Forţele sovietice au ocupat cele patru insule la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial iar atât Moscova cât şi Tokyo le revendică.

Diplomaţii din ambele părţi au vorbit despre posibilitatea reactivării unui proiect de acord de pe vremea erei sovietice prin care două insule erau returnate Japoniei ca parte a unui acord de pace.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Shinzo Abe s-au întâlnit de numeroase ori pentru a încerca să facă progrese în aceste negocieri.

Între timp, Rusia îşi întăreşte prezenţa militară pe insule. Ministerul Apărării al Rusiei a anunţat luni că doreşte ca trupele şi familiile lor să se mute pe 25 decembrie în două complexe de reşedinţe pe insula Iturup (Etorofu în denumirea recunoscută în Japonia) şi în alte două complexe de pe insula Kunashir (Kunashiri în Japonia).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.