Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a concediat, sâmbătă, un consilier care a spus că nu ar vrea să trăiască lângă cupluri de lesbiene, homosexuali, bisexuali sau transsexuali şi a avertizat că oamenii vor fugi din Japonia dacă se va permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În declaraţiile raportate de presa locală, Masayoshi Arai, un oficial în economie şi comerţ care s-a alăturat personalului lui Kishida în calitate de secretar în octombrie 2022, a adăugat că nici măcar nu vrea să se uite la cuplurile de acelaşi sex.

„Comentariile sale sunt scandaloase şi complet incompatibile cu politicile administraţiei”, a spus Kishida, conform postului public NHK.

Premierul japonez a spus că l-a demis pe Arai, care şi-a cerut scuze ăentru aceste afrmaţii.

Comentariile lui Arai au venit după ce Kishida a declarat în parlament că uniunea între persoane de acelaşi sex trebuie să fie luată în considerare cu atenţie, din cauza potenţialului impact al acesteia asupra structurii familiei.

Incidentul este stânjenitor pentru Kishida în timp ce se pregăteşte să găzduiască alţi lideri din Grupul celor Şapte naţiuni în luna mai. Spre deosebire de Japonia, care a fost condusă de Partidul Liberal Democrat (LDP) cel mai mult în ultimele şapte decenii, restul ţărilor din G7 permit căsătoria sau uniunile civile pentru cuplurile de acelaşi sex.

Potrivit recentelor sondaje de opinie, sprijinul public al lui Kishida a scăzut până la aproximativ 30% faţă de anul trecut, în urma unei serii de demisii cu scandal ale unor oficiali de rang înalt.

Printre cei care au demisionat s-a numărat Mio Sugita, un viceministru al afacerilor interne şi al comunicaţiilor, care a renunţat la funcţie în decembrie din cauza comentariilor controversate despre persoanele LGBT şi despre comunitatea indigenă Ainu din Japonia.

Într-un sondaj publicat de NHK în iulie 2021, cu două luni înainte ca Kishida să devină prim-ministru, 57% din 1.508 de respondenţi au declarat că susţin recunoaşterea legală a uniunilor între persoane de acelaşi sex.

Deoarece nu au voie să se căsătorească, cuplurile de acelaşi sex nu pot moşteni bunurile celuilalt şi li se refuză drepturile parentale asupra copiilor celuilalt.

În noiembrie, o instanţă de la Tokyo a menţinut interdicţia căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, dar a mai spus că lipsa protecţiei juridice pentru familiile de acelaşi sex încalcă drepturile omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.