Japonia consideră Coreea de Nord o ameninţare la securitatea sa, în ciuda opririi testelor cu rachete balistice şi a promisiunii liderului nord-coreean, Kim Jong-un, de a dezarma nuclear peninsula coreeană, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Activităţile militare ale Coreei de Nord reprezintă cea mai serioasă ameninţare la adresa ţării noastre”, se arată într-un document emis de Ministerul Apărării din Japonia.
 
În document, sunt subliniate îngrijorările privind arsenalul nuclear al Coreei de Nord, capacităţile militare în dezvoltare ale Chinei şi ambiţiile sale teritoriale, precum şi faţă de intenţia Rusiei de a-şi reconstrui puterea, Japonia fiind astfel înconjurată de potenţiali adversari în estul Asiei.
 
„Trebuie să monitorizăm atenţi Coreea de Nord pentru a vedea ce măsuri concrete iau pentru a-şi abandona arsenalul nuclear”, este precizat în document.
 
Este notat şi faptul că statul nord-coreean a coordonat trei teste nucleare şi a lansat 40 de rachete balistice de la începutul lui 2016, iar unele dintre ele au zburat deasupra Japoniei.
 
Anunţul Japoniei vine după ce preşedintele American Donald Trump i-a anulat secretarului de stat Mike Pompeo vizita în Coreea de Nord, programată vineri, decizia neaşteptată venind ca o recunoaştere publică - pentru prima dată - a faptului că eforturile lui privind denuclearizarea Phenianului sunt blocate de la summitul cu liderul Kim Jong-un.
 
Preşedintele american a caracterizat drept un succes summitul din iunie cu Kim Jong-un. În urma acestuia, el a anunţat că ameninţarea nucleară a Coreei de Nord este încheiată, în ciuda faptului că Pehnianul nu a dat niciun semn real de renunţare la armele nucleare. „I-am cerut secretarului de stat Mike Pompeo să nu se ducă în Coreea de Nord acum, pentru că simt că nu facem un progres suficient privind denuclearizarea peninsulei Coreea”, a scris Trump pe Twitter.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.