Un tribunal sud-coreean dispune joi ca Japonia să indemnizeze 16 femei victime ale sclaviei sexuale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, anulând astfel o hotărâre a unei jurisdicţii inferioare care le-a respins cererea în urmă cu doi ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2021, acest prim proces civil a fost deschis în justiţia din Coreea de Sud împotriva Japoniei de către cele care erau numite ”femei de confort” - persoane reduse la sclavie în bordeluri ale armatei imperiale japoneze pe timpul conflictului mondial.

141.000 DE EURO DESPĂGUBIRI

Un tribunal din districtul central al Seulului sublinia atunci ”imunitatea suverană” a Japoniei şi respingea cererile acestor femei, la 21 aprilie 2021, apreciind în plus că acceptarea cererilor victimelor ar putea provoca un incident diplomatic.

Însă Înalta Curte de la Seul a stabilit joi că este ”rezonabil să se spună că imunitatea suverană nu trebuie să fie respectată (...) în cazul unui comportament ilegal”, se arată în hotărâre, pe care AFP scrie că a consultat-o.

Curtea dispune ca fiecărei petente să i se plătească suma de 200 de milioane de woni (141.000 de euro).

Instanţa precizează că victimele au fost ”răpite cu forţa sau antrenate în sclavie sexuală” şi stabileşte, ca atare, că au suferit ”daune” şi ”nu au putut să aibă o viaţă normală după război”.

Lee Young-soo, una dintre cele 16 reclamante, în prezent în vârstă de 95 de ani, şi-a ridicat mâine spre cer în semn de bucurie la ieşirea de la tribunal.

”Sunt foarte recunoscătoare (...). Le mulţumesc victimelor care au murit”, a declarat ea presei.

TOKYO ÎŞI NEAGĂ RESPONSABILITATEA

Potrivit unor istorici, până la 200.000 de femei, majoritatea originare din Coreea, dar şi din alte regiuni din Asia - inclusiv din China -, au fost constrânse să devină sclave sexuale ale militarilor japonezi în al Doilea Război Mondial.

Această problemă a afectat mult timp relaţiile bilaterale dintre Seul şi Tokyo, care a colonizat Peninsula Coreea din 1910 în 1945.

Această hotărâre intervine în contextul în care Guvernul conservator sud-coreean al preşedintelui Yoon Suk Yeol  încearcă să îngroape securea războiului istoric şi să strângă din nou legăturile cu Japonia, pentru ca cele două ţări să înfrunte împreună o Coreea de Nord ale cătrei ameninţări militare se intensifică.

Guvernul japonez neagă că este responsabil în mod direct de de abuzurile comise în timpul războiului şi susţine că victimele au fost recrutate de către civili, iar casele militare de prostituţie erau exploatate în mod comercial.

Tokyo a refuzat mereu să compară în tribunale sud-coreene, susţinând că acest contencios a fost golit de conţinut prin Tratatul din 1965 prin care s-au plătit compensaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.