Sute de neofascişti, activişti de extremă dreapta şi localnici au protestat marţi seara la Roma faţă de mutarea temporară a 70 de romi, printre care şi 33 de copii şi 22 de femei, într-un centru de recepţie din cartierul Torre Maura, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii au dat foc la maşini şi la coşuri de gunoi, au distrus alimentele care erau destinate romilor şi i-au oprit pe aceştia să intre în adăpost.

Printre protestatari s-au numărat şi membri ai partidelor neofasciste Casa Pound şi Forza Nuova. Procurorii de la Roma au deschis o investigaţia privind protestele.

Protestele au început marţi după-amiaza după ce municipalitatea a anunţat că un autobuz va transfera 70 de romi într-o centru de recepţie din Torre Maura, o suburbie la est de capitală. În câteva ore, în jur de 300 de protestatari s-au adunat în faţa intrării adăpostului şi au dat foc la maşini şi coşuri de gunoi.

Forza Nuova a publicat un comunicat în care anunţa: „Suntem pregătiţi să ridicăm steaguri negre şi steagul italian împotriva invaziei şi a înlocuirii etnice”.

Protestatarii au atacat ulterior o dubă care avea sandvişuri şi sticle cu apă pentru romi şi au distrus alimentele. Într-un videoclip publicat de La Repubblica, protestatarii pot fi văzuţi cum calcă pe alimente iar cineva strigă: „Trebuie să moară de foame”.

Miercuri, municipalitatea, condusă de membri ai partidului populist Mişcarea 5 Stele (M5S), a cedat în faţa protestatarilor şi a informat presa că a decis transferarea romilor în alt cartier.

„Am pierdut cu toţii”, a declarat Roberto Romanella, un reprezentant al municipalităţii în Torre Maura.

Giuseppe Di Silvestre, liderul Casa Pound, a declarat: „Pentru noi, decizia municipalităţii este o mare victorie. Dacă nu se ţin de cuvânt, ne vom întoarce pe străzi alături de cetăţeni”.

În iunie 2018, ministrul de interne Matteo Salvini a promis că va trece „de la vorbe la fapte” şi va expulza mii de romi din Italia.

Salvini a cerut un nou recensământ al romilor şi ca toţi romii care nu sunt italieni să fie expulzaţi din ţară. În iulie 2018, poliţia din Roma a evacuat 400 de persoane, printre care şi zeci de copii, dintr-o tabără de romi în ciuda unei decizii a unui tribunal UE de a opri demolarea.

În februarie 2019, serviciile secrete italiene au avertizat parlamentul că atacurile asupra migranţilor şi minorităţilor ar putea creşte înainte de alegerile europarlamentare din mai.

Numărul atacurilor rasiste a crescut semnificativ în Italia, triplându-se între 2017 şi 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.