Premierul Paolo Gentiloni a primit miercuri după-amiază votul de încredere al senatorilor italieni pentru programul de guvernare şi pentru cabinetul propus, în ciuda opoziţiei exprimată de o mică formaţiune de centru-dreapta, care a criticat păstrarea aproape intactă a componenţei executivului lui Renzi. Acesta era ultimul obstacol înainte de preluarea puterii de către noul executiv italian, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul Gentiloni a primit 169 voturi ”pentru” şi ”99” împotrivă în cadrul sesiunii din Senat. De asemenea, mulţi senatori din opoziţie au decis boicotarea sesiunii de aprobarea a noului executiv.

Preşedintele Sergio Mattarella l-a însărcinat duminică cu mandatul pentru formarea unui nou executiv pe Paolo Gentiloni, care a ocupat până în acest moment poziţia de ministru de Externe. Acesta este cunoscut drept un aliat al lui Matteo Renzi şi un loialist al Partidului Democrat.

Gentiloni a prezentat în cursul zilei de luni componenţa noului executiv, care-i păstrează pe cei mai mulţi miniştri din Guvernul Renzi. Decizia noului premier a atras critici acide din partea unui mic partener de coaliţie, care a ameninţat că se va opune noului executiv prin votul de încredere din Senat.

Însă, premierul a susţinut că vrea să asigure continuitatea guvernării şi să dea un semn de calm pe pieţele financiare, într-un moment considerat extrem de sensibil din punct de vedere politic şi economic pentru Italia, în special după demisia lui Matteo Renzi. Prima provocare a lui Gentiloni va fi de a salva de la faliment banca Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Peninsulă.

Matteo Renzi şi-a depus săptămâna trecută demisia, după ce alegătorii italieni au respins în mod categoric prin referendum agenda de reforme constituţionale propusă de guvernarea sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.