Premierul desemnat a prezentat luni seară componenţa noului executiv italian, care îi va păstra pe aproape toţi miniştri din guvernarea Renzi. Paolo Gentiloni a precizat că păstrarea componenţei executivului este un semn de continuitate şi o încercare de calmare a pieţelor financiare, însă partenerii de coaliţie s-au arătat revoltaţi de decizia prim-ministrului desemnat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mică formaţiune de centru-dreapta a ameninţat deja că va părăsi coaliţia de guvernare, ridicând întrebări cu privire la posibilitatea ca noul executiv să obţină votul de încredere în Parlament.

Italia încearcă să realizeze o tranziţie de putere extrem de rapidă, după ce premierul democrat Matteo Renzi a demisionat miercuri în urma eşecului înregistrat în referendumul constituţional. Preşedintele Mattarella l-a desemnat în urmă cu o zi cu mandatul pentru formarea unui nou executiv pe Paolo Gentiloni, care ocupa până în acest moment poziţia de ministru de Externe.

Gentiloni şi-a format noul executiv în doar o zi, după ce a purtat discuţii cu liderii mai multor formaţiuni politice.

Printre cei care îşi vor păstra funcţia se numără ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, care conduce eforturile de salvare a băncii Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Italia.

De asemenea, printre cei care vor rămâne la putere sunt miniştri Apărării, Industriei, Sănătăţii şi Justiţiei.

Poziţia de ministru de Externe a trecut la democratul Angelino Alfano, care a condus până în prezent ministerul de Interne.

Presa italiană relatează că noul executiv ar urma să depună jurământul până la finalul zilei de luni, grăbind în acest mod transferul de putere spre premierul desemnat Paolo Gentiloni.

Totuşi, votul este extrem de fragmentat în rândul senatorilor, iar liderul Alianţei pentru Liberali-Populari Autonomi (ALA) a declarat că nu are de gând să susţină prin vot Guvernul Gentiloni.

Renzi s-a bazat de multe ori pe susţinerea senatorilor de la ALA pentru a menţine puterea în Senat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.