Peste 2 milioane de alegători italieni l-au reales duminică pe Matteo Renzi la conducerea Partidului Democrat. De asemenea, fostul premier italian a reuşit să câştige peste 70% din voturi, cu un avans considerabil faţă de ministrul Justiţiei, Andrea Orlando, şi guvernatorul regiunii Puglia, Michele Emiliano, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această victorie îl propulsează pe fostul premier înapoi pe scena politică naţională, la doar cinci luni după demisia sa de la şefia Guvernului.

”Aceasta este o responsabilitate extraordinară. Îmi transmit mulţumirile cordiale pentru femeile şi bărbaţii care cred în Italia”, a scris Renzi într-o postare pe Instagram.

Acum, Renzi va trebui să pregătească formaţiunea de centru-stânga pentru alegerile parlamentare, care sunt programate să aibă loc pe 28 mai 2018.

Ultimele sondaje arată că Partidul Democrat este situat pe a doua poziţie după populiştii de la Mişcarea ”Cinci Stele” (M5S).

Aproximativ 2 milioane de persoane au votat în alegerile primare ale Partidului Democrat.

Renzi era văzut drept o stea a politicii italiene, dar şi-a dat demisia din funţia de premier şi s-a retras de la conducerea democraţilor după ce a suferit o înfrângere grea în referendumul constituţional din decembrie 2016.

Totuşi, acesta a refuzat să se retragă din viaţa publică şi de pe scena politică din Italia.

Partidul Democrat a fost puternic slăbit în ultimele luni, în special după retragerea aripii stângiste condusă de Pier Luigi Bersani.

Populiştii M5S s-au bucurat în schimb de o consolidare a sprijinului electoral în sondaje, în ciuda unei agende radicale care promite un referendum pentru ieşirea din zona euro a Italiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.