Deputaţii italieni au aprobat prin vot marţi după-amiază noul cabinet de miniştri propus de premierul Paolo Gentiloni. Însă, marea provocare pentru noul prim-ministru italian rămâne aceea de a obţine votul de încredere al senatorilor, după ce a decis să păstreze aproape neschimbată componenţa ultimului executiv al democratului Matteo Renzi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Sergio Mattarella l-a însărcinat duminică cu mandatul pentru formarea unui nou executiv pe Paolo Gentiloni, care a ocupat până în acest moment poziţia de ministru de Externe. Acesta este cunoscut drept un aliat al lui Matteo Renzi şi un loialist al Partidului Democrat.

Gentiloni a prezentat în cursul zilei de luni componenţa noului executiv, care-i păstrează pe cei mai mulţi miniştri din Guvernul Renzi. Decizia noului premier a atras critici acide din partea unui mic partener de coaliţie, care a ameninţat că se va opune noului executiv prin votul de încredere din Senat.

Însă, premierul a susţinut că vrea să asigure continuitatea guvernării şi să dea un semn de calm pe pieţele financiare, într-un moment considerat extrem de sensibil din punct de vedere politic şi economic pentru Italia, în special după demisia lui Matteo Renzi. Prima provocare a lui Gentiloni va fi de a salva de la faliment banca Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Peninsulă.

Pentru a prelua mandatul, noul executiv trebuie să fie aprobat atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Cele două camere legislative funcţionează momentan după legi electorale diferite, după ce alegătorii italieni au respins în mod categoric agenda de reforme constituţionale propusă de guvernarea Renzi.

Guvernul Gentiloni a câştigat cu 368 de voturi ”pentru” şi ”105” împotrivă” votul din Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.