Magistraţii Curţii Constituţionale au anunţat miercuri după-amiază că o parte din legea electorală contestată de opoziţia italiană este invalidă, însă mare parte a procedurii de vot rămâne intactă pentru următoarele alegeri din Italia. Decizia Curţii Constituţionale ar putea să deschidă calea pentru organizarea unor alegeri anticipate în 2017, iar opoziţia populistă de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) a depus deja o solicitare în acest sens, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În verdict, magistraţii constituţionali au respins ideea organizării unor alegeri naţionale în două tururi, dar au acceptat că formaţiunea politică care obţine cel puţin 40% din voturi va primi automat majoritatea în Parlament.

Curtea Constituţională a precizat că legislaţia amendată va putea să fie utilizată imediat, dacă sunt declanşate alegeri anticipate. Următoarele alegeri legislative sunt programate să aibă loc în 2018, dar fostul premier italian a declarat că vrea organizarea cât mai rapidă a unor alegeri anticipate în Italia. Opinia sa este susţinută şi de membrii opoziţiei, inclusiv de Mişcarea Cinci Stele.

Matteo Renzi conduce în continuare Partidul Democrat.

Parlamentarii M5S au solicitat declanşarea imediată a alegerilor anticipate, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale.

”Instanţa ne-a spus ce trebuie să facem pentru a da acestei naţiuni o lege electorală care respectă cel puţin Constituţia. Acum trebuie să respectăm decizia instanţei şi să organizăm alegeri”, a declarat senatorul Nicola Morra, un reprezentant de seamă al M5S.

Opinia sa este împătăşită de mai mulţi parlamentari din opoziţia Italiei.

Premierul Paolo Gentiloni a ajuns la putere după demisia lui Matteo Renzi, în urma respingerii prin referendum a reformelor constituţionale propuse de Partidul Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.