Autorităţile electorale au anunţat în cursul nopţii că alegătorii italieni au respins în proporţie de 59,26% reformele constituţionale propuse de actuala guvernare prin referendum, după centralizarea tuturor voturilor exprimate în cele 61.551 de secţii de pe teritoriul peninsulei. Procesul de numărare a voturilor exprimate în secţiile deschise în străinătate nu a fost finalizat până la această oră, dar voturile nu vor schimba în mod radical rezultatele finale, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabăra ”DA” a reuşit să capitalizeze doar 40,74% din sufragii, după o campanie extrem de grea dusă de premierul Matteo Renzi, care a anunţat că îşi depune luni după-amiază demisia în faţa preşedintelui Sergio Mattarella.

Autorităţile au anunţat că până la 68,48% dintre alegătorii italieni s-au prezentat duminică la urne pentru a-şi exprima poziţia faţă de agenda de reforme constituţionale, o prezenţă la vot extrem de ridicată pentru un scrutin desfăşurat în Italia.

Totuşi, referendumul italian nu a reuşit să depăşească prezenţa de vot de peste 70% a britanicilor la referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Premierul Matteo Renzi a anunţat, duminică noapte, că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului, după ce şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă ocupând cea mai puternică poziţie politică din Italia.

El îşi respectă astfel promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni.

Acest referendum a fost văzut de alegătorii italieni drept un adevărat vot de încredere pentre prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze o creştere economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

Însă, populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extremiştii de la Liga Nordului speră că acest referendum va însemna şi declanşarea unoe alegeri legislative anticipate.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, întrucât respingerea reformelor constituţionale ar putea să genereze un blocaj politic şi să aducă formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.

Eşecul referendumului italian ar putea să fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental faţă de sistemul politic tradiţional, după votul pentru Brexit şi victoria lui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.