Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pare să fi început o operaţiune de amploare de verificare a angajaţilor care lucrează pentru securitatea internă, acuzând o scurgere de date interne "la cererea unor cetăţeni ucraineni" şi ar exista deja demiteri şi arestări în special în rândul unor membri proeminenţi din Rosgvardia, Garda Naţională Rusă, un corp de elită al serviciilor armate ruse, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care consideră că este vorba despre o acţiune de consolidare a controlului şi de înlăturare a unor oficiali căzuţi în dizgraţia Kremlinului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FSB pare să efectueze o revizuire pe scară largă a organelor de securitate internă, arată ISW în cel mai recent raport despre situaţia războiului din Ucraina.

TASS, agenţia de presă oficială a statului rus, a relatat miercuri că FSB şi Direcţia principală a Serviciului de Securitate al Ministerului Afacerilor Interne (MVD) au efectuat în ultimele săptămâni controale în masă la Direcţia Afacerilor Interne din districtul central al Moscovei şi la mai multe birouri de poliţie din districtul Moscova, din cauza "scurgerii de date de la forţele de securitate ruseşti, la cererea cetăţenilor ucraineni", notează ISW.

Pe de altă parte, o altă sursă rusă foate citită, BAZA, susţine că FSB şi MVD au reţinut deja ofiţeri de poliţie în cadrul acestei anchete. 

Sursele ruseşti au raportat că ofiţerii de poliţie suspectaţi au divulgat date personale despre forţele de securitate ruseşti către persoane externe, dintre care unele sunt cetăţeni ucraineni.

Raidurile FSB şi MVD la departamentele de poliţie din Moscova au loc pe fondul unei serii de arestări şi demiteri ale unor membri proeminenţi ai conducerii Rosgvardia (Garda Naţională Rusă), despre care ISW a relatat anterior.

Este posibil ca Kremlinul să facă presiuni pentru astfel de arestări şi investigaţii pentru a efectua o revizuire a aparatului de securitate internă, pentru a înlătura oficialii care au căzut în dizgraţia Kremlinului şi pentru a consolida în continuare controlul organelor de securitate internă, conchide ISW.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.