Israelul a fost de acord să vândă un sistem avansat de apărare aeriană Emiratelor Arabe Unite, au declarat două surse familiare cu subiectul. Acesta este primul acord cunoscut între cele două ţări de când au stabilit relaţii diplomatice în 2020, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul consolidează modul în care, pentru unele state arabe, importanţa soluţionării conflictului vechi de decenii dintre Israel şi Palestina a fost acum umbrită de priorităţile naţionale, precum securitatea şi economia.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite, aliate cu SUA, împărtăşesc teama că Iranul ar putea obţine o armă nucleară, o ambiţie pe care Teheranul o neagă.

Israelul a aprobat cererea Emiratelor Arabe Unite la mijlocul verii şi va furniza Israelului interceptoare mobile de tip SPYDER (n.r. avioane de vânătoare) fabricate de compania de tehnologie de apărare Rafael, au spus două surse, refuzând să ofere detalii suplimentare din cauza naturii sensibile a acordului.

O a treia sursă a afirmat că Emiratele Arabe Unite au achiziţionat tehnologie israeliană capabilă să combată atacurile cu drone precum cele care au lovit Abu Dhabi la începutul acestui an.

Ministerul Apărării din Israel şi producătorul interceptoarelor de tip SPYDER, Rafael, au refuzat să comenteze declaraţiile, iar Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite nu a comentat.

Nu a fost imediat clar câte interceptoare, care sunt montate pe vehicule şi pot apăra împotriva ameninţărilor cu rază scurtă şi lungă de acţiune, vor fi furnizate sau dacă au fost livrate până la ora actuală.

Întrebat dacă Israelul furnizează Emiratelor Arabe Unite sisteme de apărare aeriană, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare a Parlamentului, Ram Ben-Barak, a declarat la postul de radio israelian pe 20 septembrie că există o cooperare largă cu Emiratele Arabe Unite, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Sursele citate spus că acordul cu interceptoare a fost încheiat la mijlocul verii, când SUA şi Israelul făceau eforturi să convingă statele arabe să îşi conecteze sistemele de apărare aeriană pentru a se apăra mai bine împotriva atacurilor iraniene cu drone şi rachete.

Necesitatea de a consolida capacităţile de apărare aeriană ale Emiratelor Arabe Unite a crescut după o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra statului din Golf în ianuarie şi februarie. Majoritatea atacurilor au fost interceptate, dar unul dintre ele s-a soldat cu moartea a trei civili în Abu Dhabi.

Atacul i-a marcat pe liderii Emiratelor Arabe Unite, care se lăudau cu securitatea şi stabilitatea ţării într-o regiune tumultoasă, au spus diplomaţii străini. Un terminal aflat în construcţie pe aeroportul Abu Dhabi a fost, de asemenea, atacat, iar mai mulţi muncitori civili au fost răniţi.

Compania Rafael susţine că interceptoarele SPYDER pot apăra regiuni întinse de ameninţări precum drone, rachete de croazieră, avioane de atac, elicoptere şi bombardiere, inclusiv de la altitudine joasă.

Preşedintele Isaac Herzog, care a vizitat Emiratele Arabe Unite în ianuarie, când a avut loc un atac interceptat, a declarat că Israelul sprijină nevoile de securitate ale Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, săptămâna trecută, prim-ministrul Yair Lapid a evocat că este îngrozit de atacuri, iar Israelul sprijină Emiratele Arabe Unite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.