Israelul şi Polonia au convenit să îşi îmbunătăţească relaţiile care s-au deteriorat după ce Varşovia a introdus anul trecut o lege care limitează capacitatea evreilor de a recupera proprietăţile confiscate de nazişti în al Doilea Război Mondial şi au anunţat, luni, că îşi vor repune în funcţie ambasadorii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia constituie o schimbare pentru noul premier israelian Yair Lapid, care în calitate de ministru de Externe a denunţat drept ”antisemit şi imoral” proiectul de lege care afectează proprietăţile confiscate de ocupanţii germani nazişti şi reţinute de conducătorii comunişti polonezi de după război.

”S-a convenit că relaţiile vor fi restabilite la cursul lor corect”, a afirmat preşedintele israelian Isaac Herzog, într-un comunicat, în urma unei convorbiri cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

”Amândoi preşedinţii şi-au exprimat speranţa că orice probleme viitoare dintre Polonia şi Israel vor fi rezolvate printr-un dialog sincer şi deschis şi într-un spirit de respect reciproc”, se mai arată în comunicat.

Preşedinţia poloneză a precizat că ambasadorul polonez în Israel, rechemat la Varşovia în timpul disputei, ar trebui să revină în Ierusalim.

De asemenea, preşedinţia israeliană a menţionat că noul ambasador israelian desemnat în Polonia îşi va prezenta scrisoarea de acreditare în cursul zilelor următoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.