Israelul nu doreşte un război cu mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, însă se pregăteşte de tiruri-record de aproxmativ 2.000 de proiectile pe zi, în cazul în care ar avea loc un război israliano-libanez, apreciază un oficial militar israelian de rang înalt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unor manifestaţii în forţă, în mai, în Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, a lansat salve de proeictile către principalele oraşe din Israel, care au condus la un război de 11 zile.

În total au fost trase atunci aproximativ 4.400 de proiectile către teritoriul israelian din enclava palestiniană, un ritm mai mare decât în ultimul război cu Hezbollah, în 2006, în care din Liban s-a tras un număr similar de proiectile, dar în decurs de o lună, potrvit armatei israeliene.

Scutul antirachetă israelian ”Domul de Fier” - aflat în serviciu de aproape un deceniu - a interceptat majoritatea proiectilelor lansate în mai din Fâşia Gaza, dar până la 300 au căzut în zone locuite în Israel.

Astfel, oraşe precum Tel Aviv sau Ashdod (sud) au fost vizate de ”cel mai mare număr de tiruri” de la înfiinţarea Israelului, a declarat duminică, într-un interviu acordat AFP, generalul israelian Uri Gordin.

”Dacă ar avea loc un conflict sau un război cu Hezbollah, ne aşteptăm să fie trase de cel puţin de cinci ori mai multe proiectile zilnic din Liban către Israel. Asta ar însemna între 1.500 şi 2.500 de proiectile”, estimează acest ofiţer de rang înalt, comandantul ”Home Front Command” (Comandamentul Frontului Intern).

Această aripă a armatei israeliene, înfiinţată după Primul Război de la Golful Persic, este însărcinată cu apărarea civilă, adică ea este însărcinată să pregătească ţara în cazul unor ameninţări, conflict sau dezastre.

În 2006, Comandamentul Frontului Intern a fost crticat din cauza felulu în care a reacţionat în Războiul cu Hezbollahul libanez, soldat cu peste 1.200 de morţi de partea libaneză, majoritatea civili, şi 160 de morţi de partea israeliană, majoritatea militari.

Acest război a fost un ”semnal de alarmă” pentru Comandamentul Frontului Intern, care şi-a consolidat ulterior unităţile de legătură - desfăşurate în prezent în 250 de localităţi israeliene, pentru a interveni în vederea salvării, în cazul unui atac, subliniază Gordin, într-o sală de control, la cartierul general al acestei aripi a armatei, cu sediul la Ramla, în apropiere de Tel Aviv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.