Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza controlată de Hamas anunţă luni că armata israeliană şi-a retras tancurile de la Spitalul Al Shifa, cel mai mare din enclava asediată, şi că a descoperit în acest spital zeci de cadavre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata israeliană, care a lansat în urmă cu două săptămâni o operaţiune militară împotriva complexului spitalicesc situat în oraşul Gaza, în nordul teritoriului palestinian, nu a confirmat imediat această retragere.

Un jurnalist AFP şi martori de la faţa locului au văzut tancuri şi vehicule părăsind complexul spitalicesc, acoperite de tiruri de artilerie şi atacuri aeriene.

”Zeci de corpuri de martiri, unele în stare de descompunere, au fost găsite în incinta şi în jurul Spitalului Al-Shifa”, a anunţat într-un Ministerul Sănătăţii al Hamas, precizând că pagubele materiale în complex sunt ”foarte importante”.

Un medic a declarat AFP că peste 20 de cadavre au fost recuperate.

Vehicule militare au trecut peste unele dintre aceste cadavre în timpul retragerii, declară el.

Armata israeliană, care acuza combatanţi din Hamas că se ascund în spital, a lansat la 18 martie ceea ce a prezentat drept o ”opreaţiune precisă” împotriva Al-Shifa.

Ea a anunţat ulterior că a ”eliminat aproximativ 200 de terorişti” în sector. Operaţiunea a fost lansată în timp ce sute de deplasaţi se refugiau în incinta spitalului.

Duminică, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că 21 de pacienţi de la Spitalul Al-Shifa au murit de la începutul operaţiunii israeliene.

El anunţa că în spital se mai află 107 pacienţi - inclusiv patri copii şi 28 de bolnavi în stare critică.

”Mulţi au plăgi infectate şi sunt dezhidrataţi”, iar începând de sâmbătă ”mai era doar o sticlă de apă la 15 persoane”, a denunţat pe X directorul OMS.

Armata israeliană a desfăşurat o operaţiune asemănătoare la Al-Shifa în noiembrie, acuzând Hamas - care dezminte - de faptul că se serveşte acest spital ca de un centru de comandament.

ATACURI NOI

La aproape şase luni de la începutul războiului, declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, ofensiva israeliană de represalii nu cunoaşte vreun răgaz în Fâşia Gaza asediată, care înregistrează un bilanţ greu de 32.782 de morţi, potrivit Hamas, o catastrofă umanitară şi distrugeri uriaşe.

La 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza au desfăşurat un atac în sudul Israelului care a antrenat moartea a cel puţin 1.160 de persoane, în principal civilil, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza un or date israeliene oficiale.

Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite, iar 130 dintre ele sunt în continuare ostatice, dintre care 34 au murit în Fâşia Gaza.

Ca ripostă, armata israeliană a lansat o campanie de bombardamente aeriene intesnive în Fâşia Gaza, urmată de o ofensivă terestră care le-a permis militarilor israelieni să înainteze din nord în sudul enclavei, până la intrarea în Rafah.

Armata israeliană a anunţat luni că 600 de militari au fost ucişi de la 7 octombrie - dintre care 256 în Fâşia Gaza.

Teritoriul palestinian a fost vizat duminică, de Paştele catolic, în noi atacuri israeliene, dintre care unul a vizat un spital, acuză ONU.

Potrivit directorului OMS, o instituţie ONU, ”o tabără din incinta Spitalului Al-Aqsa a fost atinsă într-un atac aerian israelian”, soldat cu patru morţi.

O echipă OMS se afla, la momentul atacului, în misiune în acest spital de la Deir el-Balah (centru), a precizat pe X Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Armata israeliană a anunţat, la rândul său, un ”atac precis împotriva unui centru de comandament operaţional al Jihadului Islamic şi unor terorişti poziţionaţi în curtea Spitalului Al-Aqsa”.

”NETANYAHU TREBUIE SĂ PLECE”

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu - operat duminică ”cu succes” de o hernie - este sfidat de două zile în stradă de către zeci de mii de manifestanţi care-i cer demisia şi eliberarea ostaticilor israelieni ţinuţi în Fâşia Gaza.

Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a-i respinge pe manifestanţi care strigau ”Alegeri!”, Netanyahu ”trebuie să plece!” şi ”Aduceţi-i (pe ostatici) acum!”, adunaţi în faţa sediului Parlamentului la Ierusalim, unde au izbucnit confruntări cu poliţia, a constat AFP.

”Oamenii se înfurie. Ei sunt obosiţi (...). Ei îl acuză pe Bibi (Netanyahu) şi Guvernul care spun că nu sunt responsabili de nimic”, declară Dana Rabfogel Shor, în vârstă de 44 de ani, venită de la Tel Aviv.

Un acord în vederea unui arrmistiţiu între Israel şi Hamas este însă departe, în pofida unor apeluri ale organizaţiilor internaţionale, care alertează cu privire la riscul foametei majorităţii celor 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza asediate de Israel.

”Nu se pune încă problema unei noi runde de negocieri”, a dat asigurări duminică într-un comunicat un reprezentant al Hamas, Osama Hamdan.

În ultimele luni, negocieri indirecte, prin mediatori internaţionali - Egipt, Qatar şi Statele Unite - au avut loc ls Doha şi Cairo.

Netanyahu a acuzat Hamasul de faptul că şi-a ”înăsprit poziţia” cu privire la un armistiţiu, în timp ce israelul dă dovadă, în opinia sa, de ”supleţe”.

În centrul Israelului, în apropiere de Ashdod, trei tineri au fost grav răniţi într-un atac cu cuţitul, duminică, potrivit salvatorilor.

Poliţia a confirmat că un ”terorist” a ”înjunghiat trei persoane” cu ”două cuţite”, după care a fost ”neutralizat” de către poliţia municipală, originar de la Dura, în apropiere de Hebron, în Cisiordania ocupată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.