Forţe israeliene se comasau joi în apropierea barierei de securitate cu Fâşia Gaza - unde pregătesc o intervenţie la sol în urma unei noi nopţi de violenţe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit autorităţilor medicale palestiniene şi israeliene, cel puţin 72 de oameni au fost ucişi în enclava palestiniană de la rezibucnirea conflictului, iar alte şapte persoane au fost ucise în Israel, unde tensiuni cresc puternic după difuzarea unor imagini de la linşări care vizează atât comunitatea arabă, cât şi evreiască.

Armata israeliană continuă o campanie de atacuri aeriene şi a dstrus joi un imobil de şase etaje în Fâşia Gaza.

Îndemnuri la reţinere, lansate de către comunitatea internaţională nu au, pentru moment, niciun efect asupra voinţei beligeranţilor de a continua ostilităţile.

Tsahalul (armata israeliană) continuă să comaseze mii de militari în apropierea barierei de securitate care închide ermetic Fâşia Gaza în teritoriul palestinian, şi prefigurează o intervenţie terestră ca cele din 204 şi 2008-2009.

”Şeful Statului Major verifică aceste pregătiri şi dă instrucţiuni (...). Avem un cartier general de campanie şi trei brigăzi în apropiere de Fâşia Gaza, care se pregătesc să facă faţă acestei situaţii şi mai multor eventualităţi”, a anunţat un purtătpr de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

EMISAR AMERICAN ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

În acest context, Statele Unite au anunţat miercuri că-l trimit în Orientul Mijlociu pe secretarul general adjunct Hady Amr, în speranţa uneislăbiri a tensiunilor.

”Aşteptarea şi speranţa mea este ca totul să se termine rapid, însă Israelul trebuie să se apere”, a declarat presei, la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden.

Această speranţă se loveşte însă de declaraţii ale premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care a ameninţat să continue să atace Fâşia Gaza, cu scopul de a zdruncina acţiunea Hamas, care şi-a pierdut miercuri comandantul aripii militare, ucis într-un bombardament israelian.

Mişcarea palestiniană islamistă armată Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, păstrează, la rândul ei opoziţie marţială, iar liderul acesteia, Ismaël Haniyeh, vobeşte despre o confruntare ”nelimitată în timp”.

Această intensificare a violenţelor - cea mai puternică de la Războiul din 2014 - este consecinţa unor ciocniri între palestinieni şi forţe israliene în zona Moscheei Al Aqsa, la ierusalim, unde tensiuni au fost alimentate în ultimele săptămâni, în care musulmanii sărbătoresc Ramadanul, de o eventuală expulzare a mai multor familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah, în Ierusalimul de Est.

Acest conflict are loc pe fondul unei crize politice îndelungate în Israel, unde Benjamin Netanyahu, care se agaţă de putere, nu a reuşit să formeze un Guvern în urma alegerilor legislative de la 23 februarie, în contextul unui Parlament fragmentat.

Adversarii politici ai lui Netanyahu şi-au suspendat negocierile în vederea formării unui guvern de coaliţie.

De asemenea, alegeri legislative urmează să aibă loc la 22 mai în teritoriile palestiniene, iar în iulie alegeri prezidenţiale, însă organizarea acestor scrutine este incertă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.