Israelul a transmis luni către patru ţări europene mesajul că planul lor de a lucra pentru recunoaşterea unui stat palestinian constituie un "premiu pentru terorism" care ar reduce şansele unei rezolvări negociate a conflictului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spania a declarat vineri că, în numele păcii în Orientul Mijlociu, a convenit cu Irlanda, Malta şi Slovenia să facă primii paşi în vederea recunoaşterii statutului de stat declarat de palestinieni în Cisiordania ocupată de Israel şi în Fâşia Gaza.

Gaza se află de mult timp sub conducerea grupării islamiste Hamas, care respinge pacea cu Israelul şi care a atacat Israelul la 7 octombrie, declanşând un război devastator ce a alimentat violenţe în Cisiordania, unde Israelul are colonii evreieşti extinse.

"Recunoaşterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas şi celelalte organizaţii teroriste palestiniene că atacurile teroriste ucigaşe împotriva israelienilor vor fi recompensate cu gesturi politice faţă de palestinieni", a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz într-o postare pe X. "O rezolvare a conflictului va fi posibilă doar prin negocieri directe între părţi. Orice implicare în recunoaşterea unui stat palestinian nu face decât să îndepărteze ajungerea la o rezoluţie şi creşte instabilitatea regională", a avertizat ministrul israelian.

El nu a precizat ce fel de rezoluţie are în vedere. Israelul, a cărui coaliţie de guvernare include extremişti de dreapta, exclude de mult timp crearea unui stat palestinian. Acest lucru l-a pus în conflict cu puterile occidentale, care susţin obiectivul său de a învinge Hamas, dar doresc un plan diplomatic postbelic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.