Un oficial de rang înalt a declarat duminică dimineaţă că autorităţile israeliene sunt pregătite să ia în considerare alternative pentru controversatele detectoare de metale instalate la toate intrările spre Esplanda Moscheilor, după zile de proteste violente ale musulmanilor palestinieni din Ierusalim şi după ce preşedintele Abbas a anunţat ruperea relaţiilor cu Israelul, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un general-maior israelian i-a îndemnat pe musulmani să sugereze opţiuni pentru asigurarea securităţii pe Esplanada Moscheilor şi la intrarea în complexul moscheii al-Aqsa - care reprezintă al treilea cel mai sfânt loc pentru lumea Islamului.

”Sperăm că Iordania şi alte naţiuni arabe pot să sugereze o altă soluţie de securitate pentru această problemă. Orice soluţie, chiar dacă este electronică, cibernetică sau o tehnologie modernă: Israelul este pregătit pentru orice soluţie. Avem nevoie de o soluţie de securitate, nu o soluţie politică sau religioasă”, a declarat generalul-maior Mordechai.

Aceasta este prima dovadă că partea israeliană îşi domoleşte poziţia vizavi de măsurile de securitate de pe Esplanda Moscheilor.

Ultimele tensiuni au izbucnit după ce autorităţile israeliene au instalat săptămâna trecută detectoare de metale pe Esplanada Moscheilor. Decizia de instalare a detectoarelor de metale are legătură cu un atac armat lansat de trei atacatori palestinieni asupra forţelor israeliene din complexul moscheii al-Aqsa.

Doi poliţişti israelieni şi-au pierdut viaţa în urma atacului armat, care a dus la închiderea moscheii al-Aqsa pentru rugăciunea de vineri a palestinienilor din Ierusalim.

Însă, instalarea detectoarelor de metale a dus la o reacţie violentă din partea palestinienilor, care susţin că este vorba despre o încercare a forţelor israeliene de a-şi impune controlul asupra Esplanadei Moscheilor, unde securitatea este asigurată de către israelieni, chiar dacă locul sfânt aparţine Cisiordaniei.

În ultima săptămână, credincioşii palestinieni au refuzat să treacă prin detectoarele de metale şi s-au rugat pe străzile din apropierea moscheii al-Aqsa.

De asemenea, noi ciocniri violente au avut loc şi sâmbătă între tinerii palestinieni şi forţele israeliene, care au interzis accesul bărbaţilor musulmani sub 50 de ani pe Esplanda Moscheilor.

Cel puţin patru paletinieni şi-au pierdut viaţa în ultimele două zile de proteste, dintre care trei au fost împuşcaţi în Ierusalimul de Est.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni luni pentru a discuta modalităţi de dezamorsare a tensiunilor din jurul Esplanadei Moscheilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.