Israelul este de acord să se creeze ”zone de securitate” pentru palestinieni - în interiorul Fâşiei Gaza -, anunţă vineri un oficial american. în contextul în care enclava palestiniană este bombardată neîncetat de Israel, ca represalii după atacul sângeros comis sâmbătă de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Una dintre problemele pe care le-am abordat în întâlnirile noastre de ieri (joi, la Tel Aviv) este nevoia stabilirii anumitor zone securizate în care civilii să se instaleze, pentru a nu fi expuşi operaţiunilor de securitate legitime ale Israelului”, declară acest oficial la o zi după o vizită a secretrului de Stat american Antony Blinken în Israel.

”Ne-am angajat împreună cu CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii) şi agenţii de salvare ale ONU să lucrăm la detaliile felului în care ar putea arăta” aceste zone, anunţă el.

Vineri, CICR a avertiza că atacul Hamas nu autorizează Israelul ”să distrugă” Fâşia Gaza.

RAFAH, SINGURUL PUNCT DE IEŞIRE DIN FÂŞIA GAZA, ÎN CENTRUL UNOR NEGOCIERI 

Temeri cu privire la civilii din enclava palestiniană cresc după ce Israelul a ordonat unui număr de 1,1 milioane de oameni - jumătate din populaţia totală a Fâşiei Gaza - să părăsească nordul enclavei înaintea unei ofensive terestre israeliene care se conturează puţin câte puţin.

În oraşul Gaza, manifste în limba arabă - aruncate din drone israeliene - îndeamnă locuitorii să-şi părăsească ”imediat casele”.

Mii de locuitori ai Gazei fugeau vineri către sudul enclavei.

Secretarul de Stat Antony Blinken a sosit la Doha, după ce a fost primit la Amman de regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Aceste întâlniri au ca obiectiv să crească presiunile asupra Hamas şi să discute mijloacele de a face faţă crizei care ameninţă Fâşia Gaza.

În acest cadru, Statele Unite negociază totodată cu Israelul şi Egiptul în vederea deschiderii punctului de trecere de la Rafah strănilor care vor să părăsească Fâşia Gaza.

Acest unic punct de ieşire din Fâşia Gaza - către Egipt - a fost închis de marţi, după ce a fost ţinta a trei bombardamente israeliene în 24 de ore. Majoritatea pagubelor au fost cauzate de partea palestiniană.

”Despre asta discutăm cu Israelul şi vom continua să discutăm despre asta cu Egiptul”, declară oficialul american citat.

El spune că este vorba despre ”deschiderea punctului de trecere de la Rafah cetăţenilor americani şi ai altor ţări care vor sau trebuie să părăsească” Fâşia Gaza asediată şi bombardată în mod neîntrerupt de israel ca represalii după atacul Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.