Israelul a ordonat, miercuri, evacuarea unei zone largi din oraşul Khan Yunis, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat numeroşi palestinieni strămutaţi din cauza conflictului, potrivit unui raport al ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata israeliană a ordonat "evacuarea imediată" a unei zone "care acoperă aproximativ 20%" din oraşul Khan Yunis, relatează documentul, publicat de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha), scrie AFP. 

"Amploarea strămutării care rezultă din ordinul de evacuare este neclară", a precizat OCHA.

Potrivit organizaţiei, în zonă locuiau peste 111.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei israeliene, în urmă cu două luni, iar în prezent aproximativ 141.000 de palestinieni s-au refugiat în 32 de tabere pentru a fugi de lupte.

Luni, armata israeliană indicase că îşi intensifică operaţiunile în Khan Yunis.

De la începutul conflictului declanşat de un atac mortal fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, armata israeliană a emis ordine de evacuare a civililor înainte de a efectua atacuri în Gaza.

Acesta a fost publicat împreună cu o hartă pe reţelele de socializare, potrivit Ocha.

Dar teritoriul palestinian este supus unei pene de curent de când Israelul a întrerupt furnizarea de electricitate şi combustibil, ceea ce face dificilă utilizarea dispozitivelor electronice.

Aproximativ 20.000 de persoane - majoritatea femei şi copii - au murit în Gaza de la începutul ofensivei armatei israeliene, potrivit Hamas.

Această ofensivă a fost lansată ca represalii la atacul fără precedent comis la 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană, soldat cu aproximativ 1.140 de morţi pe teritoriul israelian. De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza, potrivit Israelului.

În faţa presiunilor internaţionale tot mai mari pentru un armistiţiu, secretarul de stat american Antony Blinken, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a declarat miercuri că lumea trebuie să îşi sporească presiunea şi asupra Hamas, nu doar asupra Israelului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.