Israelul a continuat sâmbătă bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, promiţând să continue ofensiva sa pentru a distruge mişcarea islamistă Hamas, în timp ce luni se intră în a 100-a zi de război fără să se întrevadă un final al conflictului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că acuzaţiile de genocid în Gaza aduse ţării sale în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga nu îl vor descuraja de la obiectivul său.

"Nimeni nu ne va opri - nici Haga, nici Axa Răului, nimeni", a declarat el într-o conferinţă de presă, referindu-se la Hamas, la Hezbollah, susţinută de Iran, şi la miliţiile Houthi care şi-au oferit sprijinul.

La mai bine de trei luni de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat actualul război, peste 20.000 de palestinieni au fost ucişi, iar Gaza a fost redusă la ruine, aproape întreaga sa populaţie de 2,3 milioane de locuitori refugiindu-se într-un colţ minuscul din sudul enclavei.

Israelul afirmă că vizează militanţii şi că face tot posibilul pentru a reduce la minimum atacurile suferite de necombatanţi, în timp ce duce un război urban împotriva Hamas în enclava palestiniană dens populată.

Însă amploarea crimelor din Gaza şi situaţia umanitară dezastruoasă au şocat opinia publică mondială şi au alimentat apelurile tot mai numeroase pentru încetarea focului, Africa de Sud lansând o acţiune în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, acuzând Israelul de genocid.

Israelul a respins acuzaţia ca fiind o distorsiune grosolană, afirmând că acţiunile sale din Gaza au fost întreprinse în legitimă apărare după ce, la 7 octombrie, atacatorii Hamas au atacat o serie de comunităţi din sudul Israelului, ucigând peste 1 200 de israelieni şi străini şi luând ca ostatici aproximativ 240 de persoane.

Acesta afirmă că atacul, pe care liderii Hamas au declarat că îl vor repeta, a arătat că existenţa sa ca stat este ameninţată dacă mişcarea nu este distrusă.

Armata israeliană, care afirmă că a ucis peste 8.000 de luptători, a anunţat o nouă fază a luptei, retrăgând o parte din forţele din nordul Fâşiei Gaza, dar menţinând operaţiunile în sud, unde se crede că se ascund lideri de rang înalt ai Hamas, inclusiv liderul mişcării din Gaza, Yahya Sinwar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, a declarat că loviturile israeliene au ucis 135 de palestinieni şi au rănit 312 în ultimele 24 de ore. În total, el a spus că 23.843 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi din 7 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.